Bolsonaro zwaait naar zijn aanhangers in Copacabana
NOS Nieuws

Bolsonaro grijpt viering 200-jarig bestaan Brazilië aan om campagne te voeren

De Braziliaanse president Bolsonaro heeft de viering van het 200-jarig bestaan van het land aangegrepen om campagne te voeren. Hij uitte bij een nationale feestdag onder meer kritiek op zijn tegenstander bij de presidentsverkiezingen in oktober, Lula da Silva.

De president, die sinds 2019 aan de macht is, woonde in meerdere steden in het land militaire shows bij en sprak zijn aanhangers toe. In zijn toespraak in Rio de Janeiro noemde de president zijn tegenstander een "gangster" en vergeleek hij Lula met machtige linkse leiders in Venezuela en Nicaragua.

Bolsonaro voert onder meer campagne met de belofte de hoge benzineprijzen en voedselprijzen aan te pakken. Lula legt het zwaartepunt onder meer op het terugdringen van werkeloosheid door banen te creëren in de industriële sector.

Bolsonaro werd bij zijn speech hartstochtelijk toegejuicht:

Vliegtuigen, kanonnen en parachutisten, maar ook Bolsonaro op campagne

De rechts-populistische Bolsonaro ligt in de peilingen ver achter op de linkse Lula, hoewel hij de laatste weken iets meer terrein lijkt goed te winnen. De president liet tijdens de viering echter weten geen waarde te hechten aan peilingen. Eerder trok Bolsonaro al de betrouwbaarheid van het Braziliaanse digitale stemsysteem in twijfel.

Tegenstanders vrezen dat de president zich niet al neerleggen bij verkiezingsverlies. Tijdens de viering van de onafhankelijkheid repte de president echter niet over mogelijke verkiezingsfraude.

Politiek gewin

In hoofdstad Brasilia, waar hij ook sprak voor duizenden aanhangers zei hij niets over de worsteling van het land om onafhankelijk te worden, maar vertelde hij vooral over de dingen die hij als president had bereikt. Hij werd hartstochtelijk toegejuicht door zijn aanhangers, die zich in de nationale kleuren groen en geel hadden gehuld.

Lula, die president was tussen 2003 en 2010 zei als reactie dat hij als president nooit de nationale feestdag had gebruikt voor politiek gewin. Ook andere presidentskandidaten waren kritisch over de manier waarop Bolsonaro zich presenteerde op de nationale onafhankelijkheidsdag. Meerdere leiders van oppositiepartijen spraken over een mogelijk gerechtelijk onderzoek naar de gang van zaken.

Kanonschoten en vliegtuigen

Na zijn toespraak in Brasilia woonde Bolsonaro nóg een militaire show bij op het strand van Copacabana. Er werden onder meer kanonschoten afgevuurd en kwamen vliegtuigen laag overgevlogen. De president hield een toespraak op de aanhanger van een vrachtwagen. Achterop hing een vlag met daarop geschreven "schone en transparante verkiezingen".

Toen Bolsonaro eind juli bekendmaakte opnieuw president te willen worden, riep hij zijn aanhangers al op om massaal te komen naar de viering van Onafhankelijkheidsdag om hem te steunen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl