Bolsonaro en Da Silva tijdens het debat
NOS Nieuws

Lula en Bolsonaro fel in laatste tv-debat voor Braziliaanse verkiezingen

De Braziliaanse presidentskandidaten Jair Bolsonaro en Lula da Silva hebben elkaar fel bekritiseerd in hun laatste debat voor de verkiezingen van morgen. Ze maakten elkaar uit voor leugenaar en waarschuwden kiezers dat hun tegenstander funest zal zijn voor het land.

Bolsonaro haalde de beschuldigingen van corruptie aan die Da Silva plaagden tijdens zijn regeerperiode van 2003 tot 2010. Da Silva werd daarvoor veroordeeld maar mocht de cel verlaten toen duidelijk werd dat de rechter vooringenomen was geweest. "Met mij zullen jullie veiligheid hebben, jullie zullen eerlijkheid hebben, geen diefstal", beloofde de zittend president.

Hij zei ook dat hij harder had opgetreden tegen gewelddadige bendes in het land dan zijn rivaal. "Het geweld is afgenomen tijdens mijn ambtstermijn terwijl het was gestegen tijdens jouw regeerperiode." Bolsonaro schilderde zijn tegenstander bovendien af als iemand die abortus wil invoeren en drugs legaliseren.

Leugens en beledigingen

Da Silva benadrukte juist dat Brazilië onder hem een economische bloei doormaakte maar onder Bolsonaro internationaal geïsoleerd is geraakt. "Brazilië staat nog meer alleen dan Cuba. Met niemand heb je een relatie. Niemand wil je ontvangen, niemand komt hier."

Bolsonaro lachte de kritiek weg en zei dat de Arabische wereld hem "met open armen" ontvangt en hij recent nog met president Biden heeft gebeld. Hij beet Da Silva daarop toe dat die moest "ophouden met liegen".

De kandidaten vielen elkaar vaker persoonlijk aan tijdens het debat van twee en een half uur, onder meer over de aanpak van de coronapandemie in Brazilië:

Fel verkiezingsdebat oud-president Lula da Silva en de zittend president Bolsonaro

Da Silva noemde het beleid van Bolsonaro gestoord en hemzelf losgeslagen. Als voorbeeld haalde hij een recent incident aan, waarbij een politicus het vuur opende op agenten. "Dat is jouw model voor harmonie", verweet hij de president.

Als Da Silva zondag wordt herkozen, betekent dat een derde termijn voor de 77-jarige politicus. Bolsonaro hoopt voor een tweede termijn te worden herkozen.

Analisten vrezen wat er gaat gebeuren als Bolsonaro een verlies bij de verkiezingen niet erkent. Velen houden er rekening mee dat de 'Tropische Trump' net als zijn Amerikaanse oud-collega alles aan zal doen om aan de macht te blijven. Bolsonaro zei al eerder zonder bewijs te vrezen voor stemfraude. Ook vannacht tijdens het debat herhaalde hij weer dat "het hele systeem tegen me is".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl