Agenten bij het huis van Roberto Jefferson in de deelstaat Rio de Janeiro
NOS Nieuws

Braziliaanse politicus schiet op politie, twee gewonden

In Brazilië heeft een politicus geschoten op de politie toen die hem thuis kwam arresteren. Twee agenten raakten gewond en zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Roberto Jefferson, tot vorig jaar voorzitter van de arbeiderspartij PTB en jarenlang Kamerlid, stond al sinds begin dit jaar onder huisarrest. Hij had onder meer bedreigingen geuit aan het adres van rechters van het Braziliaanse hooggerechtshof.

Volgens justitie schond Jefferson de voorwaarden in zijn zaak de afgelopen tijd herhaaldelijk, bijvoorbeeld door een rechter in een video op sociale media te vergelijken met een prostituee. Daarom ging de politie met een arrestatiebevel naar zijn huis in de deelstaat Rio de Janeiro.

Urenlange omsingeling

Jefferson weigerde zich echter over te geven. Gedurende een urenlange omsingeling door de politie gooide hij een granaat naar agenten en schoot hij op een politieauto. Twee agenten raakten gewond door granaatscherven.

De politieauto was doorzeefd met kogels:

Politicus schiet op politieauto en gooit handgranaat

Uiteindelijk kon Jefferson worden opgepakt. Hij is vastgezet. In een verklaring zegt hij dat hij een voorbeeld wilde stellen door op de politieauto te schieten. "Bied weerstand aan onderdrukking en tirannie. God zegene Brazilië."

Bolsonaro in verlegenheid

De zaak brengt volgens Braziliaanse media ook president Bolsonaro in verlegenheid, een week voor de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. Jefferson geldt als een bondgenoot van Bolsonaro en politieke tegenstanders benadrukken dat door op sociale media foto's te plaatsen waar ze samen op staan.

Bolsonaro heeft daar inmiddels op gereageerd door zich te distantiëren van Jefferson. Iemand die op politieagenten schiet is een crimineel, zei hij in een verklaring.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl