AFP
NOS WielrennenAangepast

Colbrelli stopt noodgedwongen: defibrillator betekent einde wielerloopbaan

Wielrenner Sonny Colbrelli gaat stoppen. De 32-jarige Colbrelli kan en wil nog wel fietsen, maar de Italiaan kan zijn beroep niet meer uitoefenen nu hij sinds dit voorjaar door het leven gaat met een inwendige defibrillator.

De Italiaan die in 2021 Parijs-Roubaix won, stortte in maart na de finish van wat nu zijn laatste koers blijkt te zijn, in elkaar. Hij kwam in de Ronde van Catalonië in de rit naar Sant Feliu de Guíxols als tweede over de streep en kreeg meteen daarna een hartstilstand. Na een succesvolle reanimatie kwam hij terecht in het ziekenhuis van Girona. Daar werd de oorzaak snel vastgesteld: hartritmestoornissen.

Regelgeving

Die problemen zijn inmiddels onder controle dankzij een ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator) en Colbrelli zegt zich goed te voelen. Hij was vastberaden terug te keren in het wielerpeloton, maar regelgeving zit hem in de weg. In Italië is topsport met een ICD verboden.

Topvoetballer Christian Eriksen liep ook al tegen die regel aan; hij speelt nu in Engeland. In Nederland voetbalt Ajacied en international Daley Blind met een kastje dat zijn hartslag in het gareel moet houden.

Colbrelli woont in Zwitserland en heeft nog onderzocht of hij een licentie kan krijgen voor dat land zodat hij zijn loopbaan toch kan voortzetten. Volgens La Gazzetta heeft de internationale wielerbond UCI geen toestemming gegeven voor deze overstap. Daarna zou Colbrelli besloten hebben om eieren voor zijn geld te kiezen.

AFP
Colbrelli wint Parijs-Roubaix in zijn Europese kampioenstrui (2021).

Colbrelli begon zijn loopbaan als sprinter, maar ontwikkelde zich steeds meer als een allroundrenner en als winnaar van grote wedstrijden. Want waar hij als sprinter in zijn beginjaren vooral kleinere wedstrijden won en mooie ereplaatsen reed, kwamen pas vorig jaar zijn grote zeges.

2021 was zijn jaar. Hij werd Italiaans én Europees kampioen en won de klassieker Parijs-Roubaix onder heroïsche omstandigheden. Daarnaast maakte hij indruk door in etappekoers Critérium du Dauphiné op vrijwel alle terreinen met de besten mee te gaan.

Op 15 november is er een persconferentie van zijn ploeg Bahrain-Victorious waarin vermoedelijk bekendgemaakt wordt dat Colbrelli stopt met zijn wielercarrière.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl