NOS Nieuws

Advies: hevige menstruatie moet in bijsluiter coronavaccins

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) wil dat de farmaceuten Pfizer/BioNTech en Moderna in de bijsluiter van hun coronavaccins vermelden dat hevige menstruatiebloedingen een mogelijke bijwerking zijn. Volgens de Europese toezichthouder is er "op zijn minst een redelijke kans" dat zo'n hevige ongesteldheid verband houdt met een inenting.

Hoewel de klachten in de meeste gevallen tijdelijk zijn en niet ernstig, adviseert het EMA toch om de bijsluiter aan te passen. Het gaat alleen om de mRNA-vaccins Spikevax en Comirnaty van respectievelijk Moderna en BioNTech/Pfizer. Volgens het EMA zijn er geen aanwijzingen dat de menstruatiestoornissen invloed hebben op de vruchtbaarheid.

De eventuele invloed van een coronaprik op de menstruatie leidde de afgelopen anderhalf jaar tot veel onrust, nadat er bij bijwerkingencentra wereldwijd meldingen over menstruatiestoornissen waren binnengekomen. Die varieerden van het volledig uitblijven van de menstruatie tot hevige bloedingen en een langere cyclus.

Bij het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb zijn tot nu toe bijna 9400 meldingen binnengekomen over hevige menstruatiebloedingen na een vaccinatie. De meeste meldingen gaan over het Pfizer-vaccin, dat in Nederland het vaakst wordt toegediend.

Huisarts

Behalve de hevige ongesteldheid zijn bij het Lareb nog duizenden andere menstruatiestoornissen gemeld na een coronaprik. In totaal gaat het om ruim 27.000 meldingen.

Het centrum onderzoekt momenteel hoeveel vrouwen na een vaccinatie met menstruatieklachten naar de huisarts zijn gegaan. "We hebben de huisartsendata al, maar de vaccinatiedata nog niet", zegt Lareb-directeur Agnes Kant. "Die moeten we dan nog naast elkaar leggen, dus dat onderzoek loopt nog."

Een paar maanden geleden concludeerde het EMA dat er geen verband is tussen mRNA-vaccins en het volledig uitblijven van de menstruatie. Volgens Kant kan zo'n EMA-inzicht nog wel veranderen als er nieuwe gegevens worden aangeleverd.

Ook het Lareb herhaalt overigens dat er geen aanwijzingen zijn dat de vaccins een negatieve invloed hebben op de vruchtbaarheid. "Ook hebben ze geen nadelige gevolgen voor de zwangerschap en het kind", zegt het centrum op basis van internationaal onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl