NOS NieuwsAangepast

Ruim 17.000 meldingen van menstruatiestoornissen na vaccinatie

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot 1 december van dit jaar ruim 17.000 meldingen gekregen van menstruatiestoornissen na coronavaccinaties. Het gaat om uiteenlopende klachten, zoals een hevige of een verlate menstruatie.

Melders geven over het algemeen aan dat de menstruatie na vaccinatie anders is dan daarvoor. De meeste meldingen gingen over een hevige menstruatie (zo'n 4500 keer), gevolgd door verlate menstruatie (3200 keer), onregelmatige menstruatie (3000 keer) en tussentijds bloedverlies (3000 keer).

Volgens Lareb is het nog te vroeg om te zeggen of een verstoorde cyclus echt een bijwerking is van de coronavaccins, daarvoor is meer onderzoek nodig. Maar het bijwerkingencentrum sluit een verband niet uit.

Ook andere oorzaken

Volgens het bijwerkingencentrum zet het vaccin het immuunsysteem aan het werk en kan het daardoor mogelijk invloed hebben op de hormoonspiegels en de op- en afbouw van het baarmoederslijmvlies. De verwachting is dat het een tijdelijk effect is.

Lareb wijst er daarnaast op dat menstruatiestoornissen ook zonder vaccinatie vaak voorkomen. Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een infectie, ziekte of stress.

Het is wel al duidelijk dat een coronavaccinatie niet leidt tot onvruchtbaarheid. "De zorgen daarvoor begrijp ik heel goed", zegt directeur Agnes Kant van Lareb. "Maar gelukkig zijn er echt onderzoeken gedaan waaruit blijkt het coronavaccin niet leidt tot onvruchtbaarheid of verminderde vruchtbaarheid."

Sinds afgelopen zomer doet Lareb vervolgonderzoek onder 2000 melders. Daarbij worden vervolgvragen gesteld over de aard van de klachten en op welk moment in de cyclus deze voorkwamen. Onduidelijk is wanneer de resultaten van dat vervolgonderzoek naar buiten komen.

6,4 miljoen gevaccineerd

Het bijwerkingencentrum ontving ook veel meldingen van bloedingen na de menopauze. Het ging om zo'n 500 meldingen, veelal ingediend door vrouwen tussen de 54 en 64 jaar. Maar er meldden zich ook vrouwen ouder dan 75 en vrouwen die al langer dan tien jaar geen bloedingen meer hadden gehad.

Meldingen kwamen ongeveer even vaak voor na een eerste als na een tweede prik. Afgezet tegen het aantal gezette prikken, kwamen meldingen na het Janssen-vaccin het meeste voor. In Nederland zijn 6,4 miljoen vrouwen gevaccineerd.

Valse meldingen

"Het zijn best veel meldingen, en ze zijn ook opvallend in de zin van dat vrouwen zeggen dat ze nu ineens last hebben van een menstruatiestoornis. Wij denken daarom dat het wel mogelijk is dat het een bijwerking is", zegt Lareb-directeur Kant.

Iedereen kan bij Lareb in principe melding van een bijwerking doen; gecontroleerd wordt niet of iemand daadwerkelijk een vaccinatie heeft gehad. Het bijwerkingencentrum sluit dan ook niet uit dat er valse meldingen bijzitten.

Toch is het aantal meldingen zo groot dat de rapportage is overgedragen aan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Om vast te stellen of er daadwerkelijk sprake is van een bijwerking, zal ook het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) verder onderzoek moeten doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl