NOS Nieuws

Verwarming uit dankzij warme herfst, 'scheelt gauw 7 euro per dag'

  • Nina Bogosavac

    redacteur Economie

  • Nina Bogosavac

    redacteur Economie

Het uitzonderlijk warme oktoberweer leidt ertoe dat we minder energie verbruiken en dat de torenhoge prijs van gas wat daalt. De verwarming blijft thuis vaker uit, wat goed nieuws is voor huishoudens met een variabel energiecontract. Voor hen scheelt de aangename buitentemperatuur kou en euro's.

"Het gunstige herfstweer scheelt zeker geld", zegt Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool. Volgens hem verstookt een gemiddeld huishouden zo'n halve kubieke meter gas per graad, per dag, als het kouder is dan 17 graden.

"Voor een gemiddeld huis kan het nu zo'n zeven euro schelen op een dag. En daar hoef je niks voor te doen, dankzij het warme herfstweer. Het is extra fijn want het prijsplafond op de gasprijs komt pas in januari, het is nu dus nog heel duur gas dat huishoudens besparen."

Russisch gas

Visser kijkt naar data over ons gasverbruik en concludeert dat Nederlanders niet alleen deze week, maar de hele maand oktober minder verbruikten dan vorig jaar. "Ik zie een krimp van bijna 30 procent ten opzichte van de vijf jaar ervoor. Dat gaat over huishoudens, maar ook het midden- en kleinbedrijf. Zij minderen het gebruik vanwege de prijzen, maar ik denk dat ook het milieu en de afhankelijkheid van Russisch gas een rol spelen."

Temperaturen als van deze week passen volgens NOS-weerman Gerrit Hiemstra in de trend van het steeds warmer wordende klimaat. Bezoekers van de bouwmarkt en kringloopwinkel in Amersfoort vinden het heel prettig voor de portemonnee.

'Ik hoop dat de winter ook zo warm wordt'

De energiedeskundige verwacht dat die trend zich in ieder geval de komende maanden voortzet. "In Noordwest Europa is de gemiddelde temperatuur waarbij de verwarming aangaat 17 graden. Ik verwacht dat dat door de energiecrisis nu ook omlaag gaat."

Levensbehoefte

Hoewel het gasverbruik is afgenomen, noemt Visser het geen enorme krimp. "Ik denk dat dat komt doordat het een levensbehoefte is en omdat we al minder gas zijn gaan verbruiken door de toename van wind- en zonne-energie."

Van grote opluchting onder huishoudens is geen sprake, zegt Nibud-woordvoerder Gabriëlla Bettonville. "Alles is duurder. De energierekening maakt een klein deel uit van alle uitgaven die huishoudens maandelijks hebben, de temperatuur speelt daarin weer een kleine rol. Alles is mooi meegenomen, maar echt groot is de impact denk ik niet."

Warmer klimaat

Temperaturen zoals deze week passen volgens NOS-weerman Gerrit Hiemstra in de trend van het steeds warmer wordende klimaat. Alle seizoenen warmen op en dat zal volgens hem alleen maar doorgaan.

"Nu vinden we deze warmte nog uitzonderlijk, maar over 10 tot 20 jaar zal dergelijk weer steeds vaker voorkomen en dus een gebruikelijk onderdeel van het Nederlandse klimaat worden. Nog warmere extremen zullen daar ook bij gaan horen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl