Douche
NOS NieuwsAangepast

Langzaamaan worden gas en elektra iets goedkoper

De energieprijzen zijn aan het dalen. Bij Eneco zijn de variabele tarieven voor november 6 tot 7 procent lager dan in oktober. Het bedrijf is het eerste grote energiebedrijf dat na de enorme prijsstijgingen sinds de zomer de tarieven verlaagt.

Klanten die met de nieuwe tarieven te maken krijgen, zullen niet staan te juichen. De tarieven van november gaan namelijk gelden voor klanten die drie maanden geleden voor het laatst te maken hadden gekregen met nieuwe tarieven. Ten opzichte van de prijs die ze sinds augustus betalen, betekent het dat ze voor elektra 60 procent meer gaan betalen en voor gas 40 procent.

Met de tarieven van oktober waren deze klanten nog duurder uit geweest.

Ook Budget Energie heeft de tarieven voor november verlaagd. Bij Vattenfall en Essent worden de tarieven op z'n vroegst in januari aangepast. De bedrijven zaten met hun tarieven al onder de huidige tarieven van Eneco.

'Minder snel profiteren'

Op de handelsmarkt voor gas en elektra zijn de tarieven al weken fors aan het dalen. Gas is vergeleken met augustus in prijs gehalveerd en is daardoor weer terug op de prijs van afgelopen voorjaar. Dat komt mede door het relatief warme weer en doordat consumenten en bedrijven besparen op energie.

Eneco waarschuwde eerder dat bewegingen op de markt voortaan minder snel in de tarieven van klanten zijn terug te zien. Dat is volgens het bedrijf een gevolg van de ophef die er vorige maand was over tariefsverhogingen die te laat waren gecommuniceerd.

Het bedrijf wijst erop dat tariefswijzigingen voortaan dertig dagen voor ingang worden gecommuniceerd en dat daardoor energie eerder moet worden ingekocht. "Dat kan tot gevolg hebben dat klanten minder snel van prijsveranderingen op de handelsmarkt kunnen profiteren", aldus het bedrijf.

Essen en Vattenfall durven nog geen voorspelling te doen

Essent en Vattenfall, die samen met Eneco ruim driekwart van de energiecontracten in handen hebben, durven nog geen voorspelling voor hun nieuwe tarieven in januari te doen.

"Wij kopen ruim van tevoren de energie voor onze klanten in en lagere inkoopprijzen vertalen zich dus pas een paar maanden later in de consumententarieven", vertelt een woordvoerder van Vattenfall.

"Op dit moment zijn de inkoopprijzen laag vanwege het zachte weer en goed gevulde gasopslagen. Die prijzen kunnen tussen nu en het einde van het jaar ook makkelijk weer omhoog gaan als het weer omslaat of er nieuwe ontwikkelingen op de internationale gasmarkt zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl