Een vrouw zit met een deken in haar woning door de hoge gas en energieprijzen
NOS NieuwsAangepast

Details energieplafond bekend, al in november 190 euro korting op rekening

De hoogte van het prijsplafond voor de energierekening is bekend. Met ingang van 1 januari geldt een prijsplafond van 1,45 euro per m3 gas tot een jaargebruik van 1200 m3 gas. Voor elektriciteit gaat het om 0,40 euro per kWh tot een jaargebruik van 2900 kWh. Bovendien komt er in de aanloop naar het prijsplafond, in november en december, een energiecompensatie van 190 euro per maand.

De regeling geldt voor consumenten en andere 'kleinverbruikers', zoals zzp'ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het kleine mkb. Voor de half miljoen Nederlandse huishoudens die gebruikmaken van stadsverwarming gaat een prijsplafond van 47,39 euro per gigajoule (GJ) gelden. Mensen hoeven zelf geen actie te ondernemen. De korting wordt verrekend via de energienota.

De regeling is ruimer en dus duurder dan de cijfers die eerder de ronde deden. Het kabinet schat dat hij 23,5 miljard euro gaat kosten. Minister Jetten voor Klimaat en Energie geeft toe dat dat een gigantisch bedrag is. "Nederland heeft een relatief goede schatkist, dus we kunnen dit doen maar niet tot het einde der tijden."

Warmtepomp

Eerder dacht het kabinet aan 1,50 euro per m3 gas en 0,70 euro voor een kWh stroom, bij een gebruik van 1200 m3 gas en 2400 kWh stroom. Het kabinet heeft met de nieuwe bedragen rekening willen houden met verbruikers die nauwelijks gas maar wel elektriciteit gebruiken, zoals huishoudens met een warmtepomp.

"We willen dat mensen zekerheid en rust hebben en weten wat ze volgend jaar kwijt zijn", zegt Jetten. "En dat de koopkracht volgend jaar echt verbetert."

Als kleinverbruikers boven het vastgestelde jaargebruik zitten, geldt voor die extra energie de hogere marktprijs. Die kan dus verschillen per energiebedrijf, contract en periode.

In november en december krijgen alle kleinverbruikers 190 euro per maand aan compensatie, zegt het kabinet. Dat zal ook via de energiebedrijven worden uitgevoerd. Wie een lagere energierekening heeft, krijgt evengoed 190 euro.

Productiebedrijven

Voor het midden- en kleinbedrijf dat relatief veel energie gebruikt, zoals productiebedrijven en bakkerijen, komt er ook een regeling. Deze Tegemoetkoming Energiekosten-regeling wordt naar verwachting pas op 1 april opengesteld, maar geldt dan wel met terugwerkende kracht vanaf 1 november 2022. Eerder was niet haalbaar, zegt het kabinet. Voor bedrijven met acute geldproblemen wordt ook nog iets bedacht.

Er gaan naar schatting enkele tienduizenden bedrijven onder vallen, die deels gecompenseerd zullen worden.

De regeling wordt berekend met een formule die nog nader ingevuld moet worden. Het gaat om een percentage van de prijsstijging van energie, vermenigvuldigd met een maximumhoeveelheid energieverbruik die per onderneming wordt vastgesteld. Daarboven geldt weer de hogere marktprijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl