NOS NieuwsAangepast

Grote verschillen in sterk stijgende energietarieven per 1 oktober

De tarieven bij energiemaatschappijen stijgen per 1 oktober flink, ook zijn er grote verschillen. Dat blijkt uit data die prijsvergelijkers Independer en Gaslicht.com met de NOS hebben gedeeld. Eneco en Greenchoice zijn de enige twee die met hun gasprijs ver boven de drie euro zitten.

Het gaat om de prijzen die gelden voor huishoudens die al klant zijn en een variabel tarief betalen. Joris Kerkhof, energie-expert bij Independer, wijst erop dat de stijgingen in vergelijking met september hoog zijn.

Beide prijsvergelijkers wijzen erop dat de tarieven die zij nu doorkrijgen niet voor alle consumenten gelden. Dat hangt af van het instapmoment, wat voor contract een huishouden heeft en of er eventueel loyaliteitskortingen van toepassing zijn, zegt Demi Huyts van Gaslicht.com. "Deze tarieven kunnen ook behoorlijk afwijken voor nieuwe klanten. Voor mensen die nu zich aanmelden bij een energieleverancier gelden bij de meeste energieleveranciers veel hogere instaptarieven."

Bekijk hier de prijzen die de energiemaatschappijen per 1 oktober gaan rekenen (de termijnen van de tarieven kunnen per energiebedrijf verschillen):

  • NOS
    De nieuwe tarieven voor gas per 1 oktober
  • NOS
    De nieuwe tarieven voor stroom per 1 oktober

Eneco laat desgevraagd weten dat de tarieven per 1 oktober voor een deel van de klanten worden verhoogd. Maar andere klanten gaan pas later meer betalen. Een woordvoerder zegt dat ze energie op korte termijn inkopen, waardoor klanten dit ook weer snel merken als de prijzen dalen. De huidige tarieven zijn gebaseerd op de hoge inkoopprijzen van augustus.

Bij Greenchoice, waar Eneco deels eigenaar van is, worden de tarieven voor een deel van de huishoudens met een variabel contract ook per 1 oktober verhoogd. Die klanten gaan dan evenveel betalen als nieuwe klanten. Een ander deel van de klanten met een variabel tarief heeft een contract dat per 1 januari afloopt, en betaalt voorlopig nog minder. De energiemaatschappij zegt daarnaast op verschillende momenten voor klanten energie in te kopen.

Geen onredelijk hoge vergoedingen

Desgevraagd laat de Autoriteit Consument en Markt (ACM), die toezicht houdt op de energiemarkt, weten dat de nieuwe prijzen gewoon mogen. De ACM kan optreden bij wat het "onredelijk hoge vergoedingen" noemt, maar daar is nu geen sprake van, zegt een woordvoerder.

Wanneer energiemaatschappijen hun prijzen verhogen, moeten ze dit melden aan de ACM. De toezichthouder heeft vervolgens modellen om te berekenen of deze prijzen terecht zijn. "Er zit geen maximum aan het tarief dat ze mogen rekenen."

Vragen over prijsplafond

Over het prijsplafond zegt de ACM dat er nog een aantal onduidelijkheden zitten in de uitwerking. De toezichthouder wil daar nog weinig over kwijt. De woordvoerder zegt daarbij ook dat het nog "de vraag is of wij daar een rol in spelen". Het laat opnieuw zien dat het plan met stoom en kokend water tot stand is gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl