Volle terrassen aan het Spaarne in Haarlem
NOS NieuwsAangepast

Waarschijnlijk bijzonder warme herfstweek, temperatuurrecords in zicht

Het belooft een opvallend warme week te worden en daarmee voor delen van het land een aangename herfstvakantie. Het wordt zacht weer met naar verwachting zo'n 19 graden op woensdag, oplopend naar 21 graden op donderdag. Vrijdag wordt met zo'n 22 graden waarschijnlijk de warmste dag.

Zulke temperaturen zijn "echt uitzonderlijk" voor de laatste week van oktober, zegt NOS-weerman Gerrit Hiemstra. Als het echt zo warm wordt, kunnen temperatuurrecords gebroken worden. Zo was de warmste 26 oktober sinds het begin van de meting in 2006, toen het 22,1 graden was in De Bilt. Op 27 oktober 2005 werd het daar 20,8 graden.

Aanvoer uit Zuid-Europa

Het verwachte warme weer wordt veroorzaakt door de aanvoer van lucht uit het zuiden. "Ook in Zuid-Europa is het nog erg warm, met mogelijk waarden van een graad of 30 in het oosten van Spanje en op Sardinië", zegt Hiemstra. "Er ligt een lagedrukgebied ten westen van Ierland en Frankrijk, en dat houdt die zuidelijke stroming lange tijd in stand."

In combinatie met de relatief hoge temperaturen is het de komende dagen volgens de verwachtingen ook redelijk zonnig en nagenoeg droog. Vanaf woensdag wordt het naar alle waarschijnlijkheid ook 's avonds en 's nachts met temperaturen tussen 13 en 16 graden niet koud.

'Gaat steeds vaker voorkomen'

Liefhebbers komen met de warme herfstweek aan hun trekken voordat het koeler wordt. Dat is volgens weermodellen de verwachting in de loop van volgende week. Temperaturen die deze week nog zo oplopen, passen volgens Hiemstra in de trend van het steeds warmer wordende klimaat.

"Alle seizoenen warmen op en die opwarming zal alleen maar voortgaan. Nu vinden we deze warmte nog uitzonderlijk, maar over 10 tot 20 jaar zal dergelijk weer steeds vaker gaan voorkomen en dus een gebruikelijk onderdeel van het Nederlandse klimaat worden. Nog warmere extremen zullen daar ook bij gaan horen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl