Een foto van een zonsverduistering in 2015 gemaakt in Wijk aan Zee.
NOS Nieuws

Morgen gedeeltelijke zonsverduistering, waarschijnlijk deels te zien

Morgen is er een gedeeltelijke zonsverduistering in Nederland. Dan schuift 's ochtends de maan tussen zon en aarde door waardoor gedurende ongeveer twee uur de zon gedeeltelijk verduisterd wordt.

De verduistering is maximaal om 12.05 uur, wanneer 22 procent van de zon bedekt zal zijn door de maan. Het fenomeen begint om 11:08 uur en eindigt om 13.03 uur.

Een impressie van de verduistering morgen:

In hoeverre de verduistering te zien is, is afhankelijk van het weer en dan met name de bewolking. Het wordt rond het middaguur volgens Weerplaza waarschijnlijk droog. Naast wat bewolking verwacht de weersite ook opklaringen. Daardoor is de gedeeltelijke zonsverduistering daardoor waarschijnlijk deels te volgen.

Met het blote oog rechtstreeks in de zon kijken is dan geen goed idee en kan zelfs schadelijk zijn. Ook een gewone zonnebril is niet geschikt om rechtstreeks in de zon te kijken. Om een zonsverduistering goed te bekijken kun je het beste een eclipsbril gebruiken.

Vorig jaar zomer was er ook een gedeeltelijke zonsverduistering te zien boven Nederland. Toen maakten we onderstaande video met uitleg over hoe je er het beste naar kunt kijken:

Zet je eclipsbril op: vandaag gedeeltelijke zonsverduistering boven Nederland

Als we in Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering hebben, betekent dat soms dat er elders op de wereld een totale zonsverduistering is. Dat gaat morgen niet gebeuren omdat de uitlijning van de zon, maan en aarde niet 'perfect' is, schrijft de weersite.

Als een denkbeeldige rechte lijn vanuit het midden van de zon door het midden van de maan wordt doorgetrokken naar de aarde, is te bepalen hoe de verduistering er uit komt te zien. Op de plek waar die lijn de aarde 'raakt' is een totale zonsverduistering. Gaat de lijn net langs een van de twee polen, dan is er sprake van een gedeeltelijke verduistering.

Morgen ligt de denkbeeldige lijn net ten noorden van de noordpool en trekt de maan vanaf de aarde langs de noordwestkant van de zon. Dat betekent dus in Nederland dat de zon tijdens het maximum voor 22 procent verduisterd is. In delen van Rusland is de verduistering 82 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl