NOS NieuwsAangepast

Gasprijs onder de 100 euro: 'Forse daling, maar prijs schiet op en neer'

De prijs op de Europese gasmarkt zakte vanochtend onder de 100 euro per megawattuur, het laagste niveau in meer dan drie maanden tijd. Dat gebeurde voor het laatst begin juni.

In augustus tikte de gasprijs een record aan van bijna 350 euro. De daling die toen inzette komt volgens analisten doordat Europese gasvoorraden goed zijn gevuld. En door het zachte herfstweer is er ook minder vraag naar gas.

Dat de gasprijs de 100 euro aantikt, betekent niet dat gas weer goedkoop wordt. Voordat de prijs in 2021 begon te stijgen zat die jarenlang onder de 30 euro per megawattuur.

'Grenzen van ons systeem'

"Je ziet nu een forse daling. Tegelijkertijd is de prijs nog altijd vijf tot zes keer hoger dan in de afgelopen decennia", zegt energie-expert Jilles van den Beukel. "Kijk je naar de gasprijs van de komende maanden, kom je uit op een gemiddelde prijs van zo'n 150 euro."

Van den Beukel verwacht dat de prijs zonder Russisch gas behoorlijk hoog blijft. "Niet alleen dat, de prijs schiet op en neer. Dat komt doordat we aan de grenzen zitten van ons systeem, qua import- en opslagcapaciteit. En dat zie je nu terug."

Energierekening

Consumenten zien van deze prijsdaling wel iets terug in hun energiecontract. Al is dat volgens Van den Beukel wel beperkt. Dat komt met name doordat energiebedrijven gas inkopen met verschillende soorten contracten. Soms zijn dat contracten op basis van dagprijzen, in andere gevallen gaat het om maand- of jaarcontracten.

"De consument ziet daarvan een gemiddelde terug in zijn rekening: energiebedrijven berekenen niet 1-op-1 de marktprijs door. Het is niet zoals de olieprijs, die je een week later terugziet in de benzineprijs aan de pomp."

Het is volgens de analist dan ook een belangrijkere vraag wat er op de lange termijn gebeurt. Het weer speelt daarbij een belangrijke rol. "Als het zacht blijft deze winter, ga je dat terugzien in de energierekening."

Geleidelijk lager

Sommige energiebedrijven verlagen de prijzen geleidelijk. Zo zijn bij Eneco de variabele tarieven voor november 6 tot 7 procent lager dan in oktober.

Essent en Vattenfall, die samen met Eneco ruim driekwart van de energiecontracten in handen hebben, durven nog geen voorspelling voor hun nieuwe tarieven in januari te doen.

"Wij kopen ruim van tevoren de energie voor onze klanten in en lagere inkoopprijzen vertalen zich dus pas een paar maanden later in de consumententarieven", zegt een woordvoerder van Vattenfall.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl