NOS NieuwsAangepast

Ook 'Meisje met de parel' doelwit van klimaatactie, niet beschadigd

Een klimaatactivist heeft zich vastgelijmd aan het Meisje met de parel in het Mauritshuis. Hij is met twee andere actievoerders door de politie aangehouden. Alle drie de verdachten hebben de Belgische nationaliteit. Ze zijn 45, 45 en 42 jaar.

Eén man had zich met zijn hoofd vastgeplakt aan de glasplaat voor het schilderij. Een tweede gooide met rode vloeistof naar het schilderij en een derde lijmde zijn hand vast aan de wand naast het schilderij.

De actie werd gefilmd:

Protestactie bij 'Meisje met de parel' van Vermeer

Het bekende schilderij van Johannes Vermeer is volgens het Mauritshuis niet beschadigd. De zaal waar het hangt, is afgesloten. De politie deed er sporenonderzoek, dat is inmiddels voltooid, meldt een woordvoerder. De andere zalen in het Mauritshuis zijn nog wel open.

Het museum schrijft in een verklaring dat "kunst weerloos is. En het proberen te beschadigen ten behoeve van welk doeleinde dan ook wijst het Mauritshuis ten zeerste af".

Veel bezoekers waren niet blij met de actie:

Bezoekers balen van protestactie bij kunstwerk 'Meisje met de parel'

De afgelopen maanden werd wereldwijd actiegevoerd bij meer schilderijen. Klimaatactivisten besmeurden bekende schilderijen met etenswaren of lijmden zich er vlak bij vast. Dat gebeurde onder meer bij werken van Monet (in Potsdam), Van Gogh (in Londen) en Da Vinci (in Parijs). Het is voor het eerst dat er in Nederland bij een bekend kunstwerk zo'n actie wordt gehouden.

Just Stop Oil

De meeste van deze acties komen uit de koker van actiegroep Just Stop Oil. De groep wil met de acties regeringen oproepen om te stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen. Ook de actievoerders in het Mauritshuis droegen T-shirts waarop Just Stop Oil stond geschreven.

Het Meisje met de parel, geschilderd rond 1665, is een van de topstukken in het Mauritshuis. Ook internationaal is het werk bekend. In 1999 schreef schrijfster Tracy Chevalier er een roman over, die in 2003 werd verfilmd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl