Klimaatbetogers in Brussel
NOS Nieuws

Duizenden lopen klimaatmars in Brussel, Monet doelwit activisten Potsdam

In Brussel lopen duizenden mensen mee in een klimaatmars. De stoet begon in Brussel-Noord en eindigt in het Jubelpark. Volgens de Brusselse politie zijn er ongeveer 25.000 deelnemers.

In het Jubelpark zijn aan het begin van de avond nog speeches en optredens gaande. De mars is bedoeld om meer aandacht te vragen voor de klimaatproblematiek en de huidige energiecrisis.

Een gekleurde stoet trok door de binnenstad:

Tienduizenden trekken door Brussel voor ambitieuzere klimaataanpak

Het protest is een initiatief van de Klimaatcoalitie bestaande uit verschillende milieuorganisaties, vakbonden, jeugdverenigingen en burgerbewegingen. "De energiecrisis en de klimaatcrisis gaan samen", zegt een woordvoerder van de Klimaatcoalitie tegen de Belgische krant De Morgen. "De natuur en de factuur hebben een gezamenlijke vijand: fossiele brandstoffen."

De coalitie eist meer belasting op winsten van energiemaatschappijen en betere afspraken over huisvesting en energie. Ook vragen ze aandacht voor een duurzamer voedselsysteem.

Klimaatconferentie in Egypte

De aanleiding van de mars is de internationale Klimaatconferentie die in november in de Egyptische stad Sharm-el-Sheikh plaatsvindt. Ook op andere plekken in Europa werd vandaag aandacht gevraagd voor de klimaatproblemen.

In het Barberini Museum in de Duitse stad Potsdam gooiden activisten aardappelpuree op een beschermende glasplaat voor Les Meules, een schilderij van Claude Monet. Daarna lijmden ze zich vast aan de vloer. In Londen werd het kruispunt Abbey Road door Just Stop Oil-activisten geblokkeerd, wat leidde tot een verkeersopstopping.

Twee activisten van dezelfde klimaatbeweging besmeurden vorige week in Londen Vincent van Goghs Zonnebloemen met tomatensoep. Een glasplaat voorkwam ook daar schade aan het doek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl