NOS Nieuws

Australisch voetbalelftal spreekt zich uit over misstanden WK Qatar

Het Australische elftal spreekt zich in aanloop naar het WK in Qatar uit over misstanden in het gastland. In een videoboodschap van 3 minuten roepen zestien spelers op tot betere bescherming van arbeiders en meer rechten voor lhbti'ers.

Ze pleiten voor veranderingen "die voortduren ver nadat het laatste fluitsignaal heeft geklonken".

"Het besluit om het WK in Qatar te houden heeft geleid tot veel leed en letsel voor veel arbeidsmigranten", zeggen spelers in hun gezamenlijke statement. "Deze mensen zijn geen statistieken. Net als de migranten die ons land hebben gevormd, willen zij door moed en doorzettingsvermogen een beter leven krijgen."

De zestien spelers lazen ieder een deel van de boodschap voor:

Het team vult aan dat lhbti'ers in Qatar nog altijd niet vrij zijn om een relatie te hebben met wie ze willen. De voetballers erkennen dat verandering moeilijk kan zijn, maar dringen aan op meer rechten, zoals het toestaan van relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht.

"We kennen de kracht van voetbal", zeggen de Socceroos. Volgens hen moet de sport universele waarden uitdragen, zoals respect, waardigheid en moed.

Duizenden doden

Het besluit om Qatar dit jaar gastland te maken is vanaf het begin omstreden vanwege de slechte mensenrechtensituatie in het land. Daarnaast zijn er volgens Amnesty bij de bouw van stadions en andere infrastructuur voor het kampioenschap duizenden arbeiders omgekomen.

Er zijn al verschillende initiatieven genomen om de schrijnende situatie onder de aandacht te brengen. Zo voetballen in navolging van Oranje acht aanvoerders met een One Love-armband, als symbool voor gelijkheid en verbinding. Ook blijven sponsoren thuis.

Maar het kabinet wijst een boycot van het toernooi af, ondanks aandringen van de Tweede Kamer, bleek vorige week. Om Qatar, een belangrijke energieleverancier, niet te schofferen is het zelfs niet uitgesloten dat koning Willem-Alexander het WK bezoekt.

"De dialoog over mensenrechten kan het beste gevoerd worden als je ook op het WK bent", legde premier Rutte die beslissing uit.

Irritatie

Juist gisteren beet de emir van Qatar geïrriteerd van zich af in een reactie op alle kritiek. Tamim bin Hamad Al Thani zei dat constructieve feedback was ontaard in een lastercampagne gebaseerd op verzinsels en achterhaalde informatie.

De emir zei dat Qatar "is bekritiseerd zoals nog nooit een gastland is overkomen":

Het WK begint op 20 november met 32 landenteams. Vanwege de hitte in het Arabische land is er voor het eerst voor gekozen om het toernooi in de wintermaanden te spelen.

Qatar speelt op de openingsdag de eerste wedstrijd tegen Ecuador. Oranje volgt een dag later tegen Senegal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl