NOS Voetbal

Emir Qatar is kritiek op WK beu en spreekt over 'lastercampagne'

Volgens de emir van Qatar is er een "ongekende campagne" gaande tegen Qatar, sinds bekend is geworden dat het land dit jaar het WK voetbal mag organiseren. Het gaat niet alleen om kritiek, maar ook om verzinsels, zegt het staatshoofd van het emiraat.

Dit zegt Tamim bin Hamad Al Thani allemaal in een tv-toespraak op dinsdag. Het toernooi begint over minder dan een maand, maar de kritiek op de standaarden van Qatar verstomt allerminst. Zo was er deze week nog kritiek op de behandeling van lhbti'ers in de oliestaat. Die zijn volgens mensenrechtenorganisaties zonder aanklacht opgepakt en mishandeld.

De voornaamste kritiek gaat over de omstandigheden waaronder gastarbeiders moeten werken. De schatting van onderzoeksjournalisten en mensenrechtenorganisaties is dat er sinds de toewijzing van het WK, twaalf jaar geleden, duizenden slachtoffers zijn gevallen bij bouwwerkzaamheden vanwege erbarmelijke omstandigheden.

'Achterhaalde kritiek'

Er wordt, met het WK in aantocht, nog gesteggeld over compensatie voor arbeiders. Ook is er kritiek op de toewijzing van het WK aan Qatar, er zou sprake zijn van omkoping. Daarnaast is er veel kritiek van milieuclubs op onder meer het gebruik van airco in stadions.

Welke "verzinsels" de Qatarese leider bedoelt, is niet duidelijk. Mogelijk doelt hij op de beschuldigingen over het oppakken van lhbti'ers. De Qatarese regering ontkent dat dit gebeurt.

Het onderzoek van Human Rights Watch bevat volgens een woordvoerder "informatie die categorisch en ondubbelzinnig onjuist is", zonder daarover in detail te treden.

De emir zegt verder dat de kritiek over de arbeidsomstandigheden van gastarbeiders achterhaald is. Er is al veel gedaan om hun situatie te verbeteren zegt hij. Tamim bin Hamad Al Thani benadrukt dat zijn land te goeder trouw heeft gehandeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl