De Fransman Kylian Mbappe kust de wereldbeker na de gewonnen WK-finale in Moskou in 2018
NOS Voetbal

FBI: 'Toewijzing WK's voetbal in Rusland en Qatar door omkoping'

De toekenning van de WK's voetbal aan Rusland (2018) en Qatar (2022) is het resultaat van omkoping van een deel van het uitvoerend comité van wereldvoetbalbond FIFA, stellen Amerikaanse aanklagers na langdurig FBI-onderzoek.

De ex-voorzitters Ricardo Teixeira (Brazilië), Rafael Salguero (Guatemala) en inmiddels overleden Nicolás Leoz (Conmebol) en voormalig vice-preses Jack Warner (FIFA), die uit vrees voor arrestatie sinds 2015 zijn vaderland Trinidad & Tobago niet meer uit is geweest, hebben in een schimmig spel met brievenbusfirma's en nepcontracten voor miljoenen dollars hun stem verkocht, luidt de aanklacht.

In verband met fraude en witwassen bij het verkrijgen van tv-rechten zijn de oud-topmannen van 21st Century Fox en Media Audiovisual SL en een marketingbedrijf uit Uruguay aangeklaagd.

Controverse

Beide WK's - voor de editie van 2018 hadden Nederland en België zich gezamenlijk gemeld - werden op 2 december 2010 toegekend. Allebei tegelijk dus, wat destijds al tot veel controverse leidde. Pas na 2015, na een inval in een Zwitsers hotel bij het FIFA-hoofdkantoor, opende ook de Amerikaanse justitie een onderzoek.

De inval in Zürich stortte de FIFA in een diepe crisis, die voorzitter Sepp Blatter zelfs de kop kostte. Sindsdien zijn 42 mensen wegens corruptiepraktijken aangeklaagd, van wie er 26 schuld hebben bekend.

Nieuw zijn de aanklachten dan ook niet. Wel is nu duidelijker in kaart gebracht hoe de omkoping in zijn werk ging. Qatar en Rusland werden in 2017 door de FIFA na eigen onderzoek nog vrijgepleit. Mogelijk komt de bond nu onder druk te staan om opnieuw onderzoek naar de toewijzing te doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl