De Duitse minister van Volksgezondheid Lauterbach tijdens de persconferentie
NOS Nieuws

Duitse cannabisplannen goedgekeurd, maar invoering is nog ver weg 

De Duitse regering heeft een belangrijke stap gezet op de weg naar legalisering van cannabis. Minister Lauterbach (Volksgezondheid) wil de verkoop en het bezit van maximaal 30 gram cannabis in de toekomst niet meer bestraffen. Op een persconferentie zei hij dat er gespecialiseerde winkels komen waar volwassenen wiet kunnen kopen. Ook beperkte thuiskweek van enkele plantjes zou met de plannen legaal worden.

Of en wanneer de nieuwe regels ingaan, is nog niet duidelijk. Internationale en Europese wetten staan de legalisering van cannabis in de weg. Het wetsvoorstel komt pas in zijn geheel naar buiten als duidelijk is dat de Europese Unie ermee kan leven, zei minister Lauterbach. Ook in Duitsland zelf is er veel kritiek op de plannen.

Vier miljoen gebruikers

De minister probeerde op een persconferentie enkele knelpunten weg te nemen. Zo mogen er in de buurt van scholen geen verkooppunten komen. Volgens Lauterbach gebruiken 4 miljoen volwassen Duitsers cannabis en moet het drugsbeleid worden gemoderniseerd omdat het huidige niet meer werkt.

De sociaaldemocratische SPD, de Groenen en de liberale FDP hadden legalisering van wiet al in hun in november gepresenteerde coalitieakkoord staan. Het idee is om de zwarte markt te verstoren en zo drugscriminelen tegen te werken. Ook wordt gesproken over een speciale cannabisbelasting. Verschillende bedrijven hebben al plannen gemaakt om in de toekomstige legale Duitse cannabismarkt te stappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl