Jeremy Hunt verlaat Downingstreet 10
NOS NieuwsAangepast

Veel bekende gezichten in kabinet nieuwe Britse premier Sunak

De nieuwe Britse premier Rishi Sunak heeft de eerste benoemingen van zijn kabinet bekendgemaakt. Enkele bekende namen hebben een sleutelpositie gekregen.

Zo blijft de door oud-premier Truss benoemde Jeremy Hunt op zijn post als minister van Financiën. Hunt was de plaatsvervanger van Kwasi Kwarteng, die door Truss was ontslagen in een poging de onrust op de financiële markten over haar mini-begroting te bezweren.

Ook minister van Defensie Ben Wallace blijft op zijn post. Er werd rekening mee gehouden dat hij zou vertrekken omdat hij niets voelt voor bezuinigingen op zijn departement. Het is niet bekend of Sunak hem op dat vlak een toezegging heeft gedaan.

Vertrouwelijke mail

Opmerkelijk is verder dat Suella Braverman weer minister van Binnenlandse Zaken wordt. Nog geen week geleden had ze ontslag genomen omdat ze naar eigen zeggen een vertrouwelijke mail via haar persoonlijke account had verstuurd. Ze zei toen een fout te hebben gemaakt en door op te stappen haar verantwoordelijkheid te nemen.

Ook minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly blijft aan en Dominic Raab keert terug als minister van Justitie, een functie die hij eerder had in het kabinet van Boris Johnson.

Financiële markten

Penny Mordaunt, die zich gisteren op het laatste moment terugtrok uit de leiderschapsverkiezing, blijft de dagelijkse leiding houden over de regerende Conservatieve Partij in het Lagerhuis.

Britse media schrijven dat de benoemingen een teken zijn dat Sunak probeert de hele Conservatieve Partij in zijn kabinet te betrekken. Wallace en Cleverly waren prominente aanhangers van Johnson, terwijl Braverman de eurosceptische rechterzijde van de partij vertegenwoordigt. Ook zou hij Hunt op zijn post hebben gelaten om niet opnieuw onrust op de financiële markt te veroorzaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl