Suella Braverman bij Downing Street 10
NOS NieuwsAangepast

Tweede Britse minister in korte tijd ruimt het veld, nieuwe klap voor premier

De Britse minister Suella Braverman van Binnenlandse Zaken legt haar functie neer. Volgens Braverman heeft zij de regels voor bewindspersonen geschonden door een werkgerelateerde e-mail vanaf haar persoonlijke e-mailadres te versturen.

"Als minister van Binnenlandse Zaken stel ik aan mijzelf de hoogste eisen en opstappen is dan ook het enige dat erop zit", schrijft Braverman in haar ontslagbrief, die ze ook op Twitter heeft gedeeld. De voormalige minister van Transport onder Boris Johnson, Grant Shapps, neemt haar functie over.

Hoewel Braverman aangeeft dat ze zelf een fout heeft gemaakt, wijst ze ook naar de regering. In haar brief haalt ze uit: "Het is duidelijk dat we turbulente tijden meemaken en ik heb twijfels over de koers die de regering is ingeslagen", schrijft ze zonder namen te noemen.

'Zijden draadje'

Politiek analisten schrijven dat het premierschap van Truss aan een zijden draadje hangt. De onvrede over de premier werd vandaag opnieuw zichtbaar binnen haar eigen Conservatieve Partij. Zo meldt de BBC dat vanavond de 'chief whip' en diens plaatsvervanger zijn opgestapt. Dat zijn twee vooraanstaande Conservatieven die als taak hebben om de neuzen van de fractieleden bij stemmingen een kant op te zetten.

Eerder op de dag maakte Tory-lid William Wragg van het invloedrijke 1922-committee bekend dat hij een zogenoemde 'brief van wantrouwen' heeft ingediend tegen de kersverse premier. Dat committee verzamelt de stemmen die nodig zijn om de leider van de partij - in dit geval dus de premier - af te zetten. Of er meer van zulke brieven zijn ingediend, is niet duidelijk.

Een stemming over boringen naar schaliegas in het Lagerhuis liep woensdagavond uit op chaotische taferelen. Twijfelende Conservatieve parlementariërs zouden fysiek de speciale 'stemkamers' zijn ingeduwd door de 'whips' en zo gedwongen zijn om met de regering mee te stemmen. Bronnen spreken tegen de BBC en The Guardian van "intimidatie".

Of de chief whip om deze reden het veld heeft geruimd, is onduidelijk. De regering won de stemming, een meevaller voor Truss. Die heeft overigens zelf niet om onduidelijke redenen meegestemd.

Onder vuur

Truss kwam de laatste weken meermaals zwaar onder vuur te liggen, het meest recent om de pensioenen. Ze weigerde langere tijd om toe te zeggen dat die aangepast zouden worden aan de inflatie. Vandaag deed ze die belofte alsnog, samen met haar nieuwe minister van Financiën, oudgediende Jeremy Hunt.

Verder kreeg ze ook al veel kritiek op haar economische plannen en specifiek op de belastingverlaging die zij wilde doorvoeren voor de hoogste inkomens. Later zag zij hier toch van af, maar de voormalige minister van Financiën, Kwasi Kwarteng, werd om die plannen wel ontslagen. Hij was iets meer dan een maand in functie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl