Weekblad Donald Duck bestaat 70 jaar: 'Weinig veranderd, maar wel inclusiever'
De Nederlandse versie van het weekblad Donald Duck bestaat vandaag zeventig jaar. Nog altijd is het blad populair. Volgens hoofdredacteur Ferdi Felderhof komt dat vooral door de herkenbaarheid, "maar we gaan ook met onze tijd mee".
"De figuren en Duckstad zijn niet heel erg veranderd. Iedereen die het blad twintig of dertig jaar geleden las, herkent nog steeds de Donald Duck uit zijn of haar eigen jeugd", vertelt Felderhof in het NOS Radio 1 Journaal.
Tegelijkertijd ziet hij ook dat het blad met de tijd meegaat. Zo heeft de eend een eiPad, zitten zijn neefjes op sociale media en proberen de Zware Jongens in een verhaal met drones het geldpakhuis van Dagobert Duck te beroven. "Maar het is nog steeds dezelfde eend met dezelfde pech en opvliegendheid", zegt redacteur Bas Schuddeboom.
Het blad staat onder controle van Disney en gaat doorgaans controverses uit de weg. Toch sijpelt ook weleens iets van huidige discussies door naar Duckstad. Felderhof: "Vorig jaar hebben we een verhaal gehad waarin iedereen in Duckstad op elkaar zat te vitten en overgevoelig was. Met een knipoog maken we dan wel een verhaal over iets wat in de maatschappij te zien is."
Diversiteit en inclusiviteit spelen ook een grotere rol in de verhalen dan vroeger. Felderhof: "Duckstad is diverser geworden. We dachten als redactie: er lopen eenden, ganzen, koeien en muizen rond, dus het is al heel divers. Maar we kregen vaak van lezers de vraag: waarom is iedereen in Duckstad wit?"
Gekleurde personages
Als reactie daarop introduceerden de makers meer niet-witte personages. En volgens de hoofdredacteur is het weekblad ook inclusiever geworden. Zo was in 2019 na een oproep van een lezer een lesbisch stel te zien en inmiddels is er ook een personage in een rolstoel dat avonturen beleeft.
"In de eerste verhalen speelde het nog wel een rol dat hij in een rolstoel zit, maar inmiddels doet hij gewoon mee aan alle avonturen en zit zijn handicap hem niet in de weg. Dat vinden we ook belangrijk om te laten zien. Het wordt ook heel erg gewaardeerd door kinderen die zelf een handicap hebben."
Volgens de hoofdredacteur zijn er nog genoeg verhalen te vertellen. En ook redacteur Schuddeboom denkt dat er nog veel exemplaren zullen volgen op de ruim 3700 Donald Duck-strips die al zijn verschenen. "Het leven van Donald biedt zo veel mogelijkheden voor verhalen, dus voorlopig zijn we nog niet klaar."
En dat vinden deze kinderen maar goed ook: