Vrouw met kleinkinderen
NOS Nieuws

Stijgende rente helpt pensioenfondsen, verhoging pensioenen in zicht

De financiële positie van de vijf grote pensioenfondsen is het afgelopen kwartaal verder versterkt. Behoorlijke verliezen op de financiële markten worden gecompenseerd door de stijgende rente, blijkt uit de kwartaalcijfers van de grootste fondsen.

Het betekent dat, naast de stijging van de AOW met 10 procent, er voor veel gepensioneerden volgend jaar ook een gedeeltelijke indexatie van het aanvullend pensioen in zicht is.

Zo is de gemiddelde dekkingsgraad van het grootste pensioenfonds, ambtenarenfonds ABP, de afgelopen 12 maanden inmiddels ruim 116 procent. Bij meer dan 105 procent mag er per volgend jaar deels gecompenseerd worden voor inflatie.

"Het ligt, gezien onze financiële positie, in de lijn der verwachting dat we de pensioenen in 2023 kunnen verhogen", zegt bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het ABP.

Maar wat verantwoord is, is volgens Van Wijnen meer dan een simpele rekensom. "Als we meer pensioen gaan uitbetalen, moeten we er ook voor zorgen dat er voldoende in de gezamenlijke pot over blijft voor jongeren die nog (lang) niet aan pensioen toe zijn."

Wat moet je nog weten over je pensioen? NOS op 3 legt het uit in deze video:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Ook is er volgens het ABP veel onzekerheid op de financiële markten en is er geld nodig om de stap naar het nieuwe pensioenstelsel goed te kunnen maken.

Ook bij de fondsen Zorg en Welzijn en de PME en PMT (metaal en techniek) is het percentage van 105 procent op de zogeheten beleidsdekkingsgraad bereikt, al zitten ze wat lager dan het ABP. Die dekkingsgraad is van belang om vast te stellen of fondsen de pensioenen mogen verhogen.

Pensioenfondsen: hoe ging het derde kwartaal?

Pensioenfonds Vermogen Rendement Actuele dekkingsgraad Beleidsdekkingsgraad
ABP 460 mrd -5,3% 124,2 116,4%
Zorg en Welzijn 217,6 mrd -5,3% 115,7% 109,6%
PMT 74,5 mrd -5,7% 109,4 107,2
BpF Bouw 62,4 mrd -4,5% 140,2% 130,3%
PME 49,3 mrd -4,6% 115% 110,2%

"Het is goed dat de overheid heeft besloten de AOW in 2023 met 10 procent te verhogen", zegt Jos Brocken, werknemersvoorzitter bij PMT. "Ook met de soepelere regels voor indexatie zal onze dekkingsgraad onvoldoende zijn om dit percentage te halen, maar ik hoop dat we zo ver mogelijk kunnen komen."

In november beslissen de fondsen of, en zo ja hoeveel ze de pensioenen per januari verhogen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl