reactie Schreuder
NOS Voetbal

Ajax-trainer Schreuder zwaar geïrriteerd op persconferentie: 'Kom met feiten'

"Als mensen denken dat ik een softie ben, dan hebben ze nooit bij mij in de kleedkamer gezeten. Nooit."

Het gejuich van de zevenklapper van Ajax tegen Excelsior werd snel na het laatste fluitsignaal overstemd door Alfred Schreuder. Op de persconferentie in de Johan Cruijff Arena liet de hoofdtrainer van de Amsterdammers een kant van zich zien, die nog weinigen meemaakten. Schreuder reageerde voor zijn doen ongekend fel, geëmotioneerd en duidelijk geïrriteerd na vragen over spits Brian Brobbey.

Vervolgens ging Schreuder zelf los over de rol die zijn zaakwaarnemer zou hebben gespeeld bij Ajax in de zomerse transferperiode, over dat hij een 'softie' zou zijn en over zijn eigen positie als hoofdtrainer in een periode waarin Ajax worstelt - of worstelde - met de vorm. "Ik laat me niet alles zeggen hier."

'Onacceptabel'

"Ik heb van de week een heel raar artikel gelezen, dat hij op de bank zit weg te rotten. Dan denk ik: je hebt totaal geen verstand van de zaak, want Brian (Brobbey, red.) heeft van de laatste tien wedstrijden in de competitie zes keer in de basis gestaan. Bijna alle wedstrijden ingevallen, hij heeft in de Champions League alles ingevallen."

"We hebben heel veel geld voor Brian Brobbey betaald, die transfervrij is weggegaan. En we gaan zo'n artikel schrijven? Dan ben je stemming aan het maken. Dat is onacceptabel, vind ik. Dat is gewoon slecht. Het hoort niet, als je journalist bent, moet je feiten hebben. En die feiten zijn niet juist."

Schreuder verbaasde zich over Brobbey-artikel: 'Ik bepaal wie er speelt'

Welk artikel Schreuder bedoelt, maakt de hoofdtrainer niet duidelijk. Het lijkt te gaan over de concurrentiestrijd tussen aanvallers Brobbey en Mohammed Kudus. Brobbey werd voor een kleine twintig miljoen euro teruggekocht van RB Leipzig, maar belandde op de bank omdat Schreuder de voorkeur gaf aan de regelmatig scorende Kudus. De kritiek op die keuze nam toe toen Ajax minder ging presteren in de afgelopen weken.

"Ik bepaal wie er speelt, en niemand anders", reageerde Schreuder nijdig daarop. "En als mensen denken dat de spelers bepalen, is dat hun probleem. Ik bepaal. Want de mensen kennen mij helemaal niet. Ik bepaal wie er speelt."

"Brian ontwikkelt zich goed, is een groot talent, maar moet nóg een betere speler worden. Dan kan het een topspits worden in Europa. Maar ik bepaal wanneer hij gaat spelen. En niet de pers."

'Kom met feiten'

Er zat Schreuder ook duidelijk iets niet lekker over een verhaal dat rond ging over de rol van zijn zaakwaarnemer Milos Malenovic in de afgelopen transferperiode, waarin Ajax voor meer dan 100 miljoen euro uitgaf aan nieuwe spelers. Bij tv-programma Veronica Offside suggereerde Wesley Sneijder vorige week dat Malenovic behoorlijk wat invloed heeft op het aankoop- en selectiebeleid.

"Kom met feiten, waarheden. Mijn zaakwaarnemer zou geholpen hebben met transfers. Dat klopt. Dat is heel normaal. Meerdere zaakwaarnemers helpen in de voetballerij. Weet je waarom? Overmars is weg. Voor alle mensen in de club was de positie nieuw. Dus het is normaal dat er geholpen wordt", zei Schreuder.

"Alleen bij Ajax mag het niet, omdat het de zaakwaarnemer van een trainer is? Grote onzin. Het is hartstikke normaal dat dit gebeurt. Maar ik ben er klaar mee, ik houd mijn mond niet meer."

Schreuder over rol zaakwaarnemer bij Ajax in transferperiode: 'Dat is normaal'

"Het zijn gewoon onwaarheden", ging Schreuder geïrriteerd verder. "Het is stemmingmakerij. Het helpt mijn team niet. Ik doe alles voor mijn team. Het zorgt voor onrust en dat heb ik niet nodig. Je moet de waarheid schrijven. En als je iets over mij vindt, moet je mij bellen. Dan geef ik antwoord, als een kerel. Van mij krijg je de waarheid te horen. Ook de spelers krijgen van mij de waarheid te horen in de kleedkamer."

'Ga geen onzin lopen verkondigen'

Toen de bloeddruk iets gezakt was, ging de hoofdtrainer iets inhoudelijker in op het spel van Ajax in de afgelopen weken. Na de 2-1 nederlaag tegen Liverpool in de Champions League begon het ineens te haperen bij de Amsterdammers. Ajax verloor de topper tegen AZ, speelde thuis gelijk tegen Go Ahead Eagles en werd thuis compleet overrompeld door Napoli.

"Dit elftal heeft tijd nodig. Als mensen denken dat dit in drie maanden gebeurt: vergeet het. Ga je trainersdiploma's halen en ga een elftal trainen en ga kijken wat er gebeurt in de window en ga je best doen. Maar ga niet op tv onzin lopen verkondigen. Want je hebt er totaal geen verstand van."

Schreuder gaat fel in op vorm Ajax en rol als trainer: 'Moeten ze me maar ontslaan'

"In drie maanden kun je geen elftal bouwen, dat kost veel langer de tijd. En zeker als je dit soort spelers kwijtraakt, zoals wij die zijn kwijtgeraakt. En natuurlijk had Brobbey kunnen spelen, alleen ik bepaal wanneer hij speelt", verduidelijkt Schreuder.

Drie maanden is inderdaad niet lang om een geolied elftal te formeren. Maar Ajax is Ajax, een topclub, en daar kunnen de wetten keihard zijn. Bij slechte resultaten wordt soms al snel geroepen om een nieuwe trainer. Schreuder predikt geduld, het team is nog in opbouw.

"Pech, als mensen dat niet begrijpen... Wat ik vertel, is de waarheid van Ajax. En als ik niet de tijd krijg? Interesseert me ook niet. Dan moeten ze mij ontslaan."

'Ik laat me niet alles zeggen hier'

Schreuder ging ten slotte toch nog even in op de kwestie Kudus-Brobbey. "Kudus in de spits: van de acht of negen wedstrijden, acht goals. Dan kun je mij niet vertellen dat het een slechte optie is. Dat wij verliezen van Napoli, komt dat door Brobbey of komt dat door Kudus? Het komt door het kwaliteitsverschil op dit moment, dat we nog niet zijn ingespeeld."

"Wij evalueren ook iedere dag. We zijn niet tien uur per dag bezig, we zijn zestien uur per dag bezig. Dit is ons leven. Ons werk. We willen allemaal top worden. Ik ook op mijn gebied. En natuurlijk nemen we onszelf wel eens wat kwalijk. Ik kijk ook in de spiegel, maar ik laat me niet alles zeggen hier."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl