Ajax baalt

Ajax incasseert tegen oppermachtig Napoli grootste Europese nederlaag ooit

Napoli werd vooraf gevreesd, maar dat het zo erg zou worden voor Ajax was vooraf moeilijk in te schatten. Het werd dinsdagavond maar liefst 1-6 in de Johan Cruijff Arena. Niet eerder verloor Ajax in Europa met dergelijke cijfers. Het was in alle opzichten een harde klap.

Coach Alfred Schreuder van Ajax greep tegen de koploper van de Serie A terug op zijn vaste Champions League-opstelling. Hij koos voor het team dat begin september indruk maakte met een 4-0 zege op Rangers, met Mohammed Kudus centraal voorin, geflankeerd door Steven Bergwijn en Dusan Tadic.

Nu een maand later speelde de tegenstander ook in het blauw, maar was ondanks dezelfde elf bijna alles anders. Kudus scoorde wel weer, net als tegen Liverpool, al was dat dit keer meer geluk dan wijsheid. Kenneth Taylor schoot na een combinatie met Bergwijn en zijn schot ging via de kuit van Kudus in het doel.

Snel, geestdriftig spel

Het was een hoopvolle start voor Ajax met een doelpunt in de negende minuut, maar de verhoudingen waren toen al duidelijk en werden nadien steeds duidelijker. Napoli speelde Ajax met snel, geestdriftig spel van de mat. De gelijkmaker kon niet uitblijven en viel al in de achttiende minuut.

Na een flitsende aanval over links zette Mathías Olivera voor en kopte Giacomo Raspadori de bal in de verre hoek. Op aangeven van de Georgiër Khvicha Kvaratskhelia kopte Giovanni Di Lorenzo Napoli op voorsprong. De Napoli-aanvoerder won het luchtduel van Jurriën Timber.

• Reuters
    Napoli viert de 1-1
  • Reuters
    Di Lorenzo viert de 1-2
    Ajax viert de 1-0 van Kudus

Voor Timber was het een lastige avond. Eerder had hij met balverlies al een kans voor Kvaratskhelia ingeluid en voor de 2-1 onnodig een corner weggegeven. De 1-3 vlak voor rust viel bovendien omdat het centrum van de Ajax-defensie volledig open lag. Piotr Zielinski kreeg een vrije doorgang en passeerde Remko Pasveer.

Fout Pasveer

Ook doelman Pasveer maakte een slechte beurt. Vlak na rust probeerde hij de bal naar Calvin Bassey te spelen, maar de Nigeriaan rekende daar niet op, waarna André-Frank Zambo Anguissa de bal onderschepte en Raspadori in staat stelde zijn tweede goal te maken.

Ajax was niet meer in staat te herstellen van deze mokerslag. Kvaratskhelia was Rensch de baas na een een-twee in het strafschopgebied en maakte zijn eerste goal in de Champions League.

Tadic met rood van het veld

Nadat Ajax-aanvoerder Dusan Tadic zijn tweede geel had gekregen en Ajax met tien man verder moest, maakte Giovanni Simeone er 1-6 van. Een zevende tegengoal van Tanguy N'Dombele bleef Ajax dankzij de lat bespaard.

Met drie punten uit drie duels is nog niet alles verloren voor Ajax in groep A van de Champions League, maar de manier waarop de Amsterdammers werden overrompeld door Napoli was schrikbarend. Bovendien is het voor het team van Schreuder al het vierde duel zonder zege (drie nederlagen, één gelijkspel).

Stand groep A

1. Napoli 3-9 (+11)
2. Liverpool 3-6
3. Ajax 3-3 (-2)
4. Rangers 3-0 (-9)

Door de eclatante overwinning in de Johan Cruijff blijft Napoli met negen punten uit drie duels koploper in groep A. Liverpool won door een vrije trap van Trent Alexander-Arnold en een penalty van Mohamed Salah met 2-0 van Rangers en kwam op zes punten.