NOS WielrennenAangepast

Lavreysen blijft sprintkeizer met vierde WK-titel op koningsnummer: 'Dit is mijn baan'

Baanwielrenner Harrie Lavreysen moet weer een plekje vrij maken in zijn uitpuilende prijzenkast.

Hij is voor de vierde keer op rij wereldkampioen geworden op de sprint, zijn elfde wereldtitel in totaal. Op de Franse baan van Saint-Quentin-en-Yvelines liet de 25-jarige Nederlander in de finale de Australiër Matthew Richardson in twee heats kansloos.

Vier wereldtitels op rij op het koningsnummer, de laatste Nederlander die dat voor elkaar kreeg, was Piet Moeskops, die tussen 1921 en 1924 vier keer goud won bij het sprinten op de baan.

Geen moment in problemen

In de eerste heat begon Lavreysen op kop en hij kwam geen moment in de problemen. Richardson had moeite het wiel te houden van Lavreysen. Heat twee was hetzelfde verhaal, Lavreysen blies erlangs met nog driekwart ronde te gaan.

Lavreysen rekent soeverein af met Australiër Richardson en blijft keizer van de sprint

"Het was echt een mooie dag. In de halve finales heb ik nog kunnen sparen", zei de oppermachtige Lavreysen na afloop. Is hij beter dan ooit? Lachend: "Ik denk het wel. Ik merk wel dat ik iets zieks doe, maar het blijft onwerkelijk. Ik heb alles gecontroleerd, alles hoe ik het wilde en gewoon naar die regenboogtrui."

"Dit is mijn baan", zei de wereldkampioen over de baan waar over twee jaar de Olympische Spelen worden verreden.

In de halve finales ging het tegen de Poolse krachpatser Mateusz Rudyk ook al zo makkelijk: in twee heats hield hij Rudyk ver achter zich, die in de strijd om het brons geklopt werd door Matthew Glaetzer.

Geen Hoogland

Drie jaar lang vocht Lavreysen met Jeffrey Hoogland om de wereldtitel, maar Hoogland deed niet mee aan het sprinttoernooi. De 29-jarige Nederlander viel donderdag na de finish van de keirin op zijn hoofd en had daar te veel last van, liet bondscoach René Wolff weten.

Het besluit kwam een dag nadat Hoogland het goud had gepakt op het tijdritonderdeel over 1 kilometer, een niet-olympisch onderdeel. Eerder deze WK greep hij ook het zilver op de teamsprint en de keirin.

Lavreysen straalt na vierde wereldtitel sprint op rij: 'Blijft onwerkelijk'

Hoogland was overigens wel aanwezig op de slotdag van de WK baanwielrennen en vervulde zelfs een bijzondere rol. Hij hield zijn vriendin Shanne Braspennincx namelijk in evenwicht voor de start van de finales van de keirin.

Die finale liep uit op een teleurstelling voor de olympisch kampioene op dit onderdeel, maar is misschien wel de doorbraak van haar landgenote Steffie van der Peet. Van der Peet greep in haar eerste grote internationale finale op dit onderdeel namelijk het brons.

Havik en Van Schip redden het niet in madison

Op hun thuisbaan waren Donavan Grondin en Benjamin Thomas, twee profs van Arkea en van Cofidis, ongenaakbaar op de koppelkoers (200 ronden afwisselend rijden). Het Franse duo rondde de concurrentie twee keer en reed onbedreigd naar het goud.

De strijd om het zilver en brons was daarentegen loeispannend. Op negen rondes voor het einde hadden vier landen 37 punten: België, Italië, Groot-Brittannië en Nederland. Yoeri Havik, die vrijdag nog verrassend goud won op de puntenkoers, en Jan Willem van Schip vielen net wat te veel terug in de slotfase en eindigden als vijfde.

Havik en Van Schip doen mee om WK-medailles, maar komen uiteindelijk tekort

Na afloop van de koppelkoers stond Havik de pers alleen te woord. "Jan-Willem is even naar buiten, naar een meertje om af te koelen", verklaarde Havik lachend. "Dat moet ook in de koppelkoers. Alles eruit gehaald blijkbaar."

Waar Havik dit WK over de beste benen uit zijn loopbaan leek te beschikken, stond Van Schip niet in topconditie aan de start na een zware coronabesmetting deze zomer.

"Als we allebei in topvorm waren geweest hadden we hier gewoon kunnen winnen", zei Havik monter, maar ook met wat spijt in zijn stem. "Ons plan was echt heel goed. Of eigenlijk de uitvoering, want dat plan bedenkt iedereen. Het is zuur als je vijfde wordt na zo'n goede koers. Maar ik vind dat we wel echt een goede koers hebben gereden."

Bekijk hieronder de reactie van Yoeri Havik na de madison bij de WK baanwielrennen.

Havik komt met Van Schip net tekort in madison: "Zuur om vijfde te worden na zo'n goede koers'

Met de wereldtitel op de puntenkoers op zak, zijn eerste individuele regenboogtrui, kan de WK voor Havik toch niet meer stuk. "Mijn week is geslaagd. Mijn fietscarrière is geslaagd en een leuk leven had ik sowieso al. Hartstikke mooi hier in Parijs."

Viviani prolongeert wereldtitel

Op diezelfde baan hoopt Elia Viviani, net als Lavreysen, Hoogland, Havik en Van Schip, over twee jaar te schitteren bij de Olympische Spelen. De 33-jarige Viviani, als wegsprinter niet meer de veelvraat die hij ooit was, prolongeerde in Parijs zijn wereldtitel op de afvalkoers.

De Italiaan, die op de weg onder contract staat bij Ineos, versloeg twee andere WorldTour-profs. Het Nieuw-Zeelandse talent Corbin Strong (Israel-Premier Tech) werd tweede, de net als Strong pas 22-jarige Ethan Vernon (QuickStep) derde. Philip Heijnen werd achtste.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl