NOS WielrennenAangepast

Havik verrassend wereldkampioen puntenkoers; favoriet Hoogland wint kilometer

Havik verovert verrassend wereldtitel op de puntenkoers

Yoeri Havik heeft de wereldtitel veroverd op de puntenkoers. Met 76 punten bleef hij de Duitser Roger Kluge en de Belg Fabio Van Den Bossche voor.

Op de puntenkoers rijden de renners 160 rondes (40 kilometer), om de tien is er een sprint waarbij de eerste vijf renners punten krijgen. Het dubbelen van het peloton levert 20 punten op.

Na 50 ronden waren er al de eerste serieuze pogingen om een ronde te pakken, Havik reageerde alert en werd beloond met een ronde voorsprong en de daarbij behorende twintig punten. Het leverde hem op dat moment de leiderspositie op.

Havik doseerde daarna zijn krachten en zakte weer iets in de rangschikking, maar was alert toen Roger Kluge veertig ronden voor het einde probeerde een ronde te pakken. Het leverde hem opnieuw de koppositie op. Die stond hij niet meer af.

Havik emotioneel na WK-titel: 'Amy zei ga voor individuele onderdelen en dan win je'

Havik (31) veroverde nooit eerder een medaille op een WK. Wel was hij vorig jaar Europees kampioen op de koppelkoers, samen met Jan-Willem van Schip. Van Schip was in 2019 de laatste Nederlandse wereldkampioen op de puntenkoers.

Uiteraard moest hij denken aan Amy Pieters, zijn collega uit de Nederlandse selectie die al bijna een jaar revalideert van een zwaar trainingsongeval. Ze lag maanden in coma. "Zij was een van die mensen die erin geloofden dat ik op de individuele nummers iets kon bereiken. Ik hield het altijd lekker veilig bij de koppelkoers. Ik heb nooit geloofd dat ik dit kon, ik snap het nu nog niet."

Havik is de kleinzoon van Cees Stam, drie keer de beste van de wereld in het stayeren. "Hier op de baan hangt een poster van hem."

Na zilver nu derde WK-goud voor Hoogland op de tijdrit

Jeffrey Hoogland heeft goud gewonnen op de 1 kilometer tijdrijden op de baan. Met een tijd van 58.1, bleef hij de concurrentie ruim voor.

Hoogland, die na de keirinfinale van donderdag ten val kwam, moest wel even op gang komen deze vrijdag. Nadat hij duizelig en met hoofdpijn wakker was geworden, kon hij zich moeilijk zetten tot opwarmen. "De dokter had testjes gedaan en alles leek in orde", zei Hoogland. Die ook pijn voelt aan zijn heup en tussen zijn schouders.

Ondanks zijn ongemakken reed hij naar eigen zeggen een goede tijdrit. "Het ging nagenoeg perfect", zei Hoogland. Hij bleef de Fransman Melvin Landerneau en de Spanjaard Alejandro Matinez Chorro meer dan een seconde voor.

Gouden Hoogland: 'Had hier echt mijn zinnen op gezet'

De renner uit Nijverdal werd bij zijn vorige twee deelnames op dit onderdeel ook wereldkampioen en won ook drie keer de Europese titel op de kilometer.

De kilometer tijdrit is een niet-olympisch onderdeel waarbij een renner zo snel mogelijk vier rondes op de piste aflegt.

Wereldrecord Ganna

De Italiaan Filippo Ganna reed een wereldrecord op de individuele achtervolging, een onderdeel waar geen Nederlanders meededen om de prijzen. Ganna reed de vier kilometer in 3,59.6. De houder van het werelduurrecord reed dus harder dan 60 kilometer per uur, ondanks een staande start.

Ganna rijdt in wereldrecord naar vijfde titel op individuele achtervolging
 • NOS
  Programma WK baanwielrennen 14 oktober
 • NOS
  Programma WK baanwielrennen 15 oktober
 • NOS
  Programma WK baanwielrennen 16 oktober 1/2
 • NOS
  Programma WK baanwielrennen 16 oktober 2/2

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl