NOS Wielrennen

Teamsprinters lijden zeldzame nederlaag op WK: 'Deze komt wel binnen'

Teamsprinters lijden zeldzame nederlaag op WK en grijpen naast goud

De Nederlandse teamsprinters hebben in het Franse Saint-Quentin-en-Yvelines naast hun vijfde wereldtitel op rij gegrepen. In de finale bogen Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland voor Australië.

De olympisch kampioenen moesten het dus doen met zilver. Lavreysen en Hoogland oogden wel in topvorm, maar Van den Berg niet. Dat was te wijten aan een rugblessure, vertelde hij na afloop van de finale.

Zeldzame nederlaag

Hoogland, Lavreysen en Van den Berg waren in de finale van de teamsprint op de olympische wielerbaan van 2024 vierhonderdste langzamer dan Leigh Hoffman, Matthew Richardson en Matthew Glaetzer.

De laatste keer dat Hoogland, Lavreysen en Van den Berg een race verloren, was bij een wereldbekerwedstrijd op 10 november 2017. Sindsdien won het drietal onder meer vier wereldtitels, vier Europese titels en, vorig jaar in Tokio, olympisch goud.

Teleurgestelde teamsprinters na zilver: 'Deze komt wel binnen'

De onverwachte nederlaag van de baansprinters kwam niet helemaal verrassend: in de kwalificatie waren Hoffman, Richardson en Thomas Cornish al 0,097 seconde sneller en in de eerste ronde was Australië (nu met Glaetzer in plaats van Cornish) 0,117 sneller.

Van den Berg had rugproblemen

"Deze komt wel binnen", zei een sippe Van den Berg, die wel een verklaring had. "Ik ben zes weken terug voor de tweede keer door mijn rug gegaan, en twee weken geleden opnieuw. Daardoor kon ik mijn bijdrage niet leveren."

"De mannen hebben fantastisch gefietst", vervolgde Van den Berg. "Maar een team is zo sterk als de zwakste schakel, en dat ben ik. Ik moet nu knokken om mezelf weer te bewijzen voor de mannen. Ik heb gestreden tot het einde."

Bekijk het programma van de komende dagen, de avondsessies zijn live te zien bij de NOS.

 • NOS
  Programma WK baanwielrennen 13 oktober
 • NOS
  Programma WK baanwielrennen 14 oktober
 • NOS
  Programma WK baanwielrennen 15 oktober
 • NOS
  Programma WK baanwielrennen 16 oktober 1/2
 • NOS
  Programma WK baanwielrennen 16 oktober 2/2

Ook Lavreysen was uiteraard teleurgesteld. "Het is balen, we kwamen heel dichtbij, maar het zat er helaas niet in. We kunnen achteraf wel tevreden zijn met de tijden die we hebben laten zien."

Hoogland zag ook een positief punt: "Het is ook wel goed om een keer op je flikker te krijgen, daar word je hard van. We hadden er vertrouwen in dat we weer goud konden pakken. Ik was eerlijk gezegd verbaasd toen ik ons land niet bovenaan zag staan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl