NOS WielrennenAangepast

Van der Duin pakt WK-zilver, teamsprintsters missen brons na chaotische start

Baanwielrenster Van der Duin wint net als vorig jaar WK-zilver op scratch

Maike van den der Duin heeft op de openingsdag van de WK baanwielrennen in het Franse Saint-Quentin-en-Yvelines zilver veroverd op het onderdeel scratch, net als vorig jaar. En net als bij de vorige WK ging de wereldtitel naar de Italiaanse Martina Fidanza.

Op de teamsprint vloeiden er tranen bij de Oranjevrouwen na het - chaotisch - mislopen van brons.

Van der Duin: 'Alles goed gedaan'

Bij de scratch rijden de rensters een wedstrijd over 10 kilometer, oftewel veertig rondes op de baan. Tijdens de race durfde geen van de 24 deelneemsters een aanval te plaatsen, dus moest er op de olympische baan van 2024 gesprint worden om de overwinning.

Van der Duin zat met nog vier ronden te gaan helemaal achterin, passeerde het veld buitenom en nestelde zich op twee ronden van het einde op kop. Fidanza was de enige die haar in de slotronde hard voorbij stoof, alle anderen hield de renster uit Assen knap achter zich.

Van der Duin blij met WK-zilver, maar: 'Ik laat me toch gek maken'

Van der Duin zei "supertevreden" te zijn met haar zilveren plak: "Ik heb het gevoel dat ik alles goed heb gedaan, zij was gewoon rapper."

Alleen het feit dat ze twee rondes voor het einde al op kop reed, was eigenlijk niet de bedoeling. "Ik zei nog tegen mezelf: ik moet hier wachten, wachten. Maar ik heb me toch gek laten maken. Ik was heel bang dat de rest er ook nog overheen zou komen. Ik heb nog nooit zo dubbel gezien als tijdens deze sprint", aldus Van der Duin.

Chaos en verdriet bij teamsprint

De vrouwen liepen op de teamsprint een bronzen medaille mis, op slechts 0,008. Kyra Lamberink, Shanne Braspennincx en Steffie van der Peet bogen in de strijd om plek drie met die minimale marge voor Lauren Bell, Sophie Capewell en Emma Finucane uit Groot-Brittannië.

In de troostfinale wilde bondscoach René Wolff met Hetty van der Wouw starten, maar op het allerlaatste moment bleek Van der Peet op de officiële startlijst te staan, waardoor beide rensters alsnog moesten wisselen. Dit tot groot verdriet van Van der Wouw.

In de kwalificatie had het Oranjetrio de tweede tijd gereden en in de eerste ronde werd, met Van der Wouw, met 46,529 het nationale record verbeterd. China, vierde in de kwalificatie, was echter sneller en Nederland moest zich tevreden stellen met de strijd om brons.

Teleurstelling groot na 'puinhoop'

Bij Braspennincx was de teleurstelling na afloop duidelijk te zien. "Het was een puinhoop, dit moeten we intern nog gaan bespreken", sprak ze. "Het scheelde maar acht duizendsten. Zonder dat rare voorval hadden we gewoon op het podium gestaan."

"We moeten nog samen met de UCI uitzoeken hoe dat heeft kunnen gebeuren en waar de fout ligt", zei bondscoach Wolff. "Wel alle complimenten voor de meiden hoe ze het hebben opgelost. Helaas was het niet genoeg voor een medaille."

Bekijk het programma van de komende dagen, de avondsessies zijn live te zien bij de NOS.

 • NOS
  Programma WK baanwielrennen 13 oktober
 • NOS
  Programma WK baanwielrennen 14 oktober
 • NOS
  Programma WK baanwielrennen 15 oktober
 • NOS
  Programma WK baanwielrennen 16 oktober 1/2
 • NOS
  Programma WK baanwielrennen 16 oktober 2/2

Op de ploegenachtervolging plaatsten de Nederlandse vrouwen, onder wie Maike van der Duin, zich woensdag voor de eerste ronde. Bekijk een reportage over het jonge, ambitieuze kwartet.

Nederlandse vrouwen op de ploegenachtervolging zijn piepjong, maar ambitieus

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl