NOS WielrennenAangepast

Baanwielrenster Van Riessen loopt EK-finale op de keirin net mis

Van Riessen grijpt net naast finaleplaats EK op onderdeel keirin

Laurine van Riessen is er op de slotdag van de EK baanwielrennen in München niet in geslaagd de finale van de keirin te bereiken. De 35-jarige Nederlandse finishte in haar halve finale als vierde en kwam één plaats tekort voor een finaleplaats.

Van Riessen, die maandag het brons pakte op het sprintonderdeel, drong overtuigend door tot de halve finales door haar serie te winnen. Daarin startte ze op de vijfde plaats, maar ze probeerde al snel wat plaatsen op te schuiven.

In de slotronde werd ze nog ingehaald door de Oekraïense Olena Starikova. Nicky Degrendele uit België won de race en Mathilde Gros uit Frankrijk werd tweede, waarmee beiden zich plaatsten voor de finale, die later dinsdagavond wordt verreden.

De andere halve finale werd gewonnen door regerend wereld- en Europees kampioene Lea Friedrich uit Duitsland. De Poolse Urszula Los en de Britse Sophie Capewell haalden ook de finale.

Ondanks de uitschakeling moest Van Riessen nog een keer in actie komen om de eindklassering te bepalen. Die race won ze, waardoor ze in de rangschikking op de zevende plaats kwam te staan. De Europese titel ging naar Friedrich.

Geen tweede EK-medaille voor Van Riessen: 'Had de benen, maar lukte net niet'

Tijmen van Loon redde het niet in de series en kreeg vervolgens in de herkansingsronde nog een mogelijkheid zich te plaatsen voor de halve finales. De 21-jarige Nederlander eindigde daarin als laatste en dat betekende voor hem het einde van de EK.

Steffie van der Peet zou deelnemen aan de keirin, maar voelde zich dinsdagochtend niet goed en meldde zich af voor de series. Ook Emma Hinze, die deze EK al goud won op de sprint, de teamsprint en de tijdrit, verscheen niet aan de start.

Tijmen van Loon

Bij de koppelkoers konden de Nederlandse duo's niet verrassen. Lonneke Uneken en Marit Raaijmakers eindigden op de achtste plaats. De zege ging naar de Italiaanse vrouwen Silvia Zanardi en Rachele Barbieri. Frankrijk, met Clara Copponi en Marion Borras, pakte het zilver. Het brons was voor het Deense duo Amalie Dideriksen/Julie Leth.

Yoeri Havik en Jan Willem van Schip begonnen sterk aan de koppelkoers bij de mannen, maar zakten aan het einde weg en werden uiteindelijk zevende.

Advertentie via Ster.nl