Steffie van der Peet (rechts) met haar bronzen medaille op de WK keirin, naast haar wereldkampioene Lea Friedrich en Mina Sato.
NOS Wielrennen

Van der Peet stunt met brons in eerste WK-finale: 'Dacht dat ik vierde was'

"Ik dacht dat ik vierde was, serieus. En met vierde was ik ook blij geweest. Maar toen zag ik het scorebord overspringen naar fotofinish."

Die fotofinish wees uit dat niet Mathilde Gros, eerder dit WK baanwielrennen in Saint-Quentin-en-Yvelines kampioene sprint voor eigen publiek, maar Steffie van der Peet uit Den Haag als derde over de streep was gekomen in de finale van de keirin.

Het goud ging net als vorig jaar in Roubaix naar de Duitse Lea Sophie Friedrich, het zilver net als vorig jaar naar de Japanse Mina Sato. Shanne Braspennincx, olympisch kampioene bij de Spelen in Tokio en al de hele dag vrijwel niet bij te houden, werd uiteindelijk zesde.

Bekijk hieronder de reactie van Steffie van der Peet na haar bronzen race op de keirin.

Van der Peet dacht dat ze vierde was, maar grijpt brons: 'Met vierde was ik ook blij'

De dag van Van der Peet kon al niet meer stuk na het bereiken van haar eerste grote internationale finale. Daar moest ze wel voor knokken. Van der Peet bemachtigde pas een plekje in de kwartfinales na een herkansingsronde en plaatste zich als vierde en laatste in haar heat voor de halve finales.

Daarin reed ze dan wel weer knap naar de tweede plek, ten koste van onder anderen publiekslieveling Marie Divine Kouamé.

Braspennincx: 'Had de benen om te winnen'

In de finale kwam ze de kopvrouw van de Nederlandse sprintploeg, Shanne Braspennincx, tegen. De olympisch kampioene van Tokio op dit onderdeel won in de loop van de dag al haar heats, waaronder een buitengewoon sterk bezette halve finale.

Voor de finale kreeg ze echter startnummer één toegewezen, waardoor ze - bij de start in evenwicht gehouden door haar vriend Jeffrey Hoogland - vanuit de ongunstige eerste positie achter de derny moest beginnen.

Van der Peet stunt met brons in WK-finale keirin, Braspennincx zesde

Nog voor de motor uit de baan verdween, werd Braspennincx al gepasseerd door de Nieuw-Zeelandse Elesse Andrews en na de eerste bocht bevond de olympisch kampioene zich zelfs in laatste positie. Wat Braspennincx ook probeerde, ze slaagde er daarna niet meer in om haar tegenstandsters buitenom te passeren.

"Ik zag ze komen en vond dat ook prima", vertelde Braspennincx over het opmerkelijke begin van haar finale. "Ik wil namelijk niet drie ronden zelf op kop gaan boren. Met een ronde en een kwart dacht ik nog: dit wordt 'm. Maar dan moet je toch wel van heel sterke huize komen om er nog omheen te komen. Ik had wel de benen vandaag."

Bekijk hieronder de reactie van Shanne Braspennincx na de finale van de keirin bij de WK baanwielrennen.

Braspennincx slechts zesde op haar keirin: 'Ik had de benen om te winnen vandaag'

Van der Peet koos juist voor de tegenovergestelde tactiek. De 23-jarige Haagse reed resoluut naar voren, nadat de derny de baan had verlaten, koos vervolgens voor het wiel van Friedrich en liet dat wiel niet meer los.

Hengeveld straalt na vijfde plek op puntenkoers

Ook bij de puntenkoers stond een Nederlandse te stralen, al was dat niet met een medaille om de hals. De 19-jarige WK-debutante Daniek Hengeveld deed in de puntenkoers namelijk een serieuze gooi naar het podium, maar eindigde uiteindelijk als vijfde.

De vrouwen die ze voor moest laten gaan behoren allemaal tot de wereldtop en niet alleen in het baanwielrennen. Op driekwart van de wedstrijd sloot Hengeveld brutaal aan bij een groepje met de Amerikaanse Jennifer Valente - eerder deze week wereldkampioene omnium - en de Belgische Lotte Kopecky - winnares van Strade Bianche, de Ronde van Vlaanderen en zaterdag ook gewoon wereldkampioen op de madison - als gangmakers.

"Ik ben geen topsprinter en moet het niet van mijn topsnelheid hebben. Ik merkte ook dat ik een tandje lichter zat dan de rest", vertelde Hengeveld na afloop. "Bij de eerste twee sprints zat ik op 'cadansje 120' (120 omwentelingen per minuut, red.). Toen dacht ik: 'dit gaat nog een heel lange finale worden.'"

Bekijk hieronder de reactie van Daniek Hengeveld op haar vijfde plek:

Hengeveld straalt na knappe vijfde plek puntenkoers: 'Lactaat echt achter mijn oren'

"Ik demarreerde iets te fanatiek", vervolgde Hengeveld. "Het lactaat zat echt achter mijn oren. Maar toen zag ik Lotte Kopecky en Silvia Zanardi komen en wist: zij gaan wel meerijden. En later ging ik nog een keer mee met Kopecky en Evans en pakten we nog een ronde. Toen dacht ik: 'fuck it, ik ga gewoon erop en erover'. Ik denk dat ik vijfde ben geworden, maar ik ben gewoon supertrots."

Uiteindelijk grepen ook Valente en Kopecky naast de wereldtitel. Die ging namelijk naar de Britse Neah Evans. De Deense Julie Leth werd tweede, Valente derde.Concluderend, met een brede grijns: 'Ik ben 19. Vergeleken met Kirsten (Wild, red.) heb ik nog twintig jaar te gaan. Ik heb echt genoten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl