Jeffrey Hoogland onderuit
NOS Wielrennen

Hoogland mist sprinttoernooi op WK door val op hoofd: 'Emotionele beslissing'

Jeffrey Hoogland zal niet deelnemen aan het sprinttoernooi bij de WK baanwielrennen in Saint-Quentin-en-Yvelines. De 29-jarige Nederlander viel donderdag na de finish van de keirin op zijn hoofd en heeft daar nog wat last van, laat bondscoach René Wolff weten.

Het besluit komt een dag nadat hij het goud pakte op het tijdritonderdeel over 1 kilometer, een niet-olympisch onderdeel. Eerder deze WK greep hij ook het zilver op de teamsprint en de keirin.

Na zilver nu derde WK-goud voor Hoogland op de tijdrit

Tijdens de afgelopen drie WK's pakte Hoogland het zilver en ook bij de Olympische Spelen van Tokio werd hij tweede op het sprintonderdeel. "Het was een emotionele beslissing", erkent Wolff. "Omdat hij goed genoeg is om hier voor de wereldtitel te rijden."

Maar Wolff wil "geen enkel risico" lopen met Hoogland. "Ook al omdat in februari het olympisch traject begint en de voorbereiding daarop al veel eerder. Daar moet hij volledig klaar voor zijn."

Bondscoach Wolff verklaart terugtrekken Hoogland: 'Voor zijn gezondheid het beste'

De 21-jarige Tijmen van Loon vervangt Hoogland bij het onderdeel dat vandaag begint. "Het is voor Tijmen van Loon een mooie kans om zich te meten met de concurrentie op dit niveau", aldus Wolff. De finales worden zondag verreden.

  • NOS
    Programma WK baanwielrennen 15 oktober
  • NOS
    Programma WK baanwielrennen 16 oktober 1/2
  • NOS
    Programma WK baanwielrennen 16 oktober 2/2

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl