NOS Wielrennen

Van der Duin pakt verrassend zilver op omnium, Van Riessen grijpt naast brons

Van der Duin pakt verrassend zilver op omnium, Van Riessen grijpt naast brons

Maike van der Duin heeft een zilveren WK-medaille gepakt op het omnium. De 21-jarige renster uit Assen moest over vier onderdelen alleen de Amerikaanse Jennifer Valente voor zich dulden.

Bij het laatste onderdeel, de puntenkoers, waren er veel punten te verdienen. De puntenkoers bij het omnium gaat over 80 ronden. Er wordt dus acht keer gesprint om de punten (elke tien rondes) en ook een ronde pakken op het peloton levert twintig punten op. Van der Duin reed alert en verdedigde haar tweede plek in de tussenstand met verve, een aanval op het goud zat er niet in, daar was Valente te sterk voor.

Van der Duin begon aan de puntenkoers als tweede. Na een zesde plek op de afvalkoers, een vijfde plaats op de scratch en winst in de temporace. De Amerikaanse Jennifer Valente was al leider na drie onderdelen en pakte dus het goud. Maria Martins uit Portugal ging er met het brons vandoor.

Van der Duin verbaast zichzelf met zilver: 'Echt bizar'

De jonge Van der Duin was na afloop verbaasd, maar vooral blij. "Het is niet te beschrijven", zei ze. "Als je vooraf had gezegd dat ik voor podium kon strijden had ik daar voor getekend", bekende ze.

Van der Duin wil op het omnium hoge ogen op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, die ook op deze WK-baan worden verreden. "Dit geeft heel veel moraal en vertrouwen voor de toekomst. "

Trotse Van Riessen baalt van plek vier: 'Maar ben nog nooit zo goed geweest'

Laurine van Riessen is er niet in geslaagd een medaille te pakken op de sprint. Na vier heats tegen een Duitse tegenstander moet de 35-jarige renster het doen met de ondankbare vierde plaats.

In de halve finale tegen Lea Sophie Friedrich verloor Van Riessen nipt. Na de eerste heat moest de jury op basis van een fotofinish beslissen wie had gewonnen. In de strijd om brons tegen Emma Hinze kwam Van Riessen er twee keer niet aan te pas. Toch was de Leidse tevreden met haar niveau. "Ik ben nog nooit zo goed geweest", zei de balende renster na afloop.

Op de vraag of ze nog door wil gaan, wist ze nog geen antwoord. "Ik rij sowieso na mijn vakantie nog Champions League", maar wat ze daarna gaat doen heeft ze naar eigen zeggen nog niet besloten.

De Française Mathilde Gros werd uiteindelijk wereldkampioen voor eigen publiek in Saint-Quentin-en-Yvelines. Zij was in de finale in twee heats te sterk voor Friedrich.

 • NOS
  Programma WK baanwielrennen 14 oktober
 • NOS
  Programma WK baanwielrennen 15 oktober
 • NOS
  Programma WK baanwielrennen 16 oktober 1/2
 • NOS
  Programma WK baanwielrennen 16 oktober 2/2

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl