NOS Sport

Nederlands record op ploegenachtervolging, Van Riessen naar halve finale sprint

De Nederlandse achtervolgingsploeg bij de vrouwen heeft een Nederlands record gereden bij de WK baanwielrennen in Saint-Quentin-en-Yvelines. Maike van der Duin, Marit Raaijmakers, Daniek Hengeveld en Mylène de Zoete werkten de vier kilometer af in 4 minuten en 14 seconden.

Dit record was net niet voldoende voor een medaille. Nederland eindigt met deze tijd als vijfde, op een seconde van de vierde tijd, die recht geeft op een strijd om het brons.

'Supergoed'

"Het doel was om 4,18 te rijden. Vier seconden sneller is dus supergoed", toonde Daniek Hengeveld zich tevreden na afloop.

De vier Nederlandse vrouwen mochten als eerste starten in de eerste ronde van de ploegenachtervolging en reden tegen Canada. De Nederlandse vrouwen moesten in het begin wat toegeven op de tegenstanders uit Canada, maar na twee kilometer nam Nederland het initiatief over.

Uiteindelijk gingen vier landen nog onder de tijd van Nederland door. Uiteindelijk pakte Italië goud door in de finale Groot-Brittannië te kloppen.

Laurine van Riessen in actie tegen Sophie Pauline Grabosch

Van Riessen naar halve finale

Bij het onderdeel sprinten kwamen Laurine van Riessen en Hetty van der Wouw in actie. Van Riessen wist in twee heats de Duitse Pauline Grabosch te verslaan, die vorig jaar nog tweede werd op dit onderdeel. Dat betekent dat Van Riessen vrijdag in de halve finale opnieuw uit mag komen tegen een Duitse renster: Lea Sophie Friedrich.

Hetty van der Wouw kwam in beide kwartfinaleheats dichtbij tegen titelverdedigster Emma Hinze, maar werd beide keren op de streep toch geklopt door de wereldtopper uit Duitsland.

Mylène de Zoete kon lang mee blijven doen bij de afvalkoers, maar kon net niet mee met de laatste vier rensters. Ze eindigde als vijfde. De afvalkoers werd ontsierd door een grote valpartij, maar de Nederlandse De Zoete bleef ongeschonden. De Belgische Lotte Kopecky won uiteindelijk goud.

Bekijk het programma van de komende dagen, de avondsessies zijn live te zien bij de NOS:

 • NOS
  Programma WK baanwielrennen 13 oktober
 • NOS
  Programma WK baanwielrennen 14 oktober
 • NOS
  Programma WK baanwielrennen 15 oktober
 • NOS
  Programma WK baanwielrennen 16 oktober 1/2
 • NOS
  Programma WK baanwielrennen 16 oktober 2/2

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl