NOS WielrennenAangepast

Van de Wouw vierde op tijdrit bij WK, Lavreysen met gemak naar laatste vier

Kouamé verrast op 500 meter tijdrit op WK, Van de Wouw vierde

Op de voorlaatste dag van de WK wielrennen in Saint-Quentin-en-Yvelines is Hetty van de Wouw net buiten de prijzen gebleven op de 500 meter tijdrit. Ze ging als vierde naar de finale en dat was ook de plek waarop de 24-jarige renster uit Kaatsheuvel zich na de beslissende ritten terugvond.

Wrang was wel dat ze sneller was dan Kristina Clonan, de nummer drie van de kwalificatie, maar zich in tegenstelling tot Guo Yugang niet wist te verbeteren ten opzichte van eerder op de dag.

Van de Wouw baalt van 4de, 4de en 5de plaats, maar: 'Goed op weg naar Parijs'

De Chinese ging als zevende naar de eindstrijd, maar noteerde 33,214 op het moment dat het erop aankwam, terwijl Van de Wouw, die zich met 33,183 onder de laatste acht had geschaard, op 33,243 bleef steken. Kyra Lamberink had zich als laatste voor de finale gekwalificeerd en dat werd ook haar plek in de eindstand.

Kouamé onder de 33

In de strijd om de titel gebeurde iets vergelijkbaars. Emma Hinze, bij absentie van titelhoudster Lea Sophie Friedrich de Duitse troef op de tijdrit, was in de kwalificatie als enige onder de 33 seconden gebleven, maar de favoriete wist dat in de finale niet te herhalen.

De 20-jarige Taky Marie Kouamé bracht het Franse thuispubliek - en zichzelf - in vervoering door juist in de eindstrijd te pieken en de 33 seconden-barrière te slechten. Hinze werd eerder dit jaar in München Europees kampioene, terwijl Kouamé toen niet verder kwam dan de zevende plaats.

Lavreysen met groot gemak

Bij de mannen maakte Harrie Lavreysen weer indruk op de sprint. De man die de vorige drie WK's domineerde en vorig jaar ook het olympisch goud voor zich opeiste, rekende in de kwartfinales met kinderlijk gemak af met de Brit Hamish Turnbull, die hij tot twee keer toe het nakijken gaf.

Zondag zijn de halve finales en ritten om de medailles. Lavreysen treft om te beginnen Mateusz Rudyk, die in drie ritten de Surinamer Jair Tjon en Fa van zich afschudde. De Pool trof de Nederlandse favoriet acht keer eerder, maar won nooit.

Tweede titel sterke Kopecky

De Belgischen Shari Bossuyt en Lotte Kopecky veroverden de wereldtitel op de madison door als enige koppel een ronde voorsprong te pakken. Zij losten de stopte Kirsten Wild en van een zware val revaliderende Amy Pieters af, het Nederlandse tweetal dat de afgelopen drie WK's naar het goud snelden.

Lotte Kopecky en Shari Bossuyt hebben door dat ze wereldkampioen op de madison zijn

Daar zijn hun opvolgers in eigen land - de 21-jarige Maike van der Duin, die wel al zilver won op de scratch en het omnium, en twee jaar oudere Marit Raaijmakers - nog niet aan toe, Zij reden bij vier van de twaalf sprints in de punten en werden zesde.

Lang leken de Françaises Clara Copponi en Valentine Fortin op weg naar de titel. Tot de sterke Kopecky, die eerder deze week al goud won op de afvalkoers, gas gaf. Met nog 17 van de 120 ronden voor de boeg slaagden zij en Bossuyt erin een ronde (en daarmee 20 punten) te pakken.

Raaijmakers na koppelkoers: 'Het is voor ons nog heel veel leren'

Even dachten de Françaises alsnog aan het langste eind te hebben getrokken door de laatste sprint, beloond met dubbele punten (tien dus), te winnen. Maar het koppel, het luid meelevende publiek en aanvankelijk ook de jury hadden de Deensen over het hoofd gezien. Die reden er nog een stukje voor en pakten dus de volle buit. Met zes punten bij de slotspurt kwam Frankrijk net een puntje tekort voor het goud.

Hayter heerst op omnium

De dag werd afgesloten met het omnium waarop Ethan Hayter zijn titel prolongeerde. De Brit werd vierde op de scratch, tweede in de temporace en de afvalkoers en gaf zijn leidende positie op de puntenkoers niet meer uit handen.

De 24-jarige Hayter, in 2018 Europees kampioen op het omnium, won deze week ook al goud op de ploegenachtervolging. De allrounder pakte vorig jaar op de Olympische Spelen zilver op de koppelkoers en werd in september bij de WK vierde op de weg in de tijdrit en negende in de wegrace.

Vincent Hoppezak, die een jaar geleden verraste met brons op de puntenkoers, had een achtste (scratch), twaalfde (temporace) en zestiende plaats (afvalkoers) op zijn naam staan, voordat de puntenkoers begon. De 23-jarige coureur ging er als een haas vandoor en pakte al snel een ronde voorsprong. Verder dan de negende plaats - besliste de jury na lange beraadslagingen - bracht hem dat echter niet.

Bekijk hieronder het programma van zondag.

  • NOS
    Programma WK baanwielrennen 16 oktober 1/2
  • NOS
    Programma WK baanwielrennen 16 oktober 2/2

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl