Barcelona-aanvoerder Carles Puyol en Real Madrid-doelman Iker Casillas na een Clasico in 2012
NOS Voetbal

Commotie na 'coming-out' Casillas en Puyol: 'Pijnlijk dat ze hierover grappen maken'

De voormalige Spaanse topvoetballers Iker Casillas en Carles Puyol kregen zondag een storm van kritiek over zich heen na twee tweets waarin ze suggereerden dat ze uit de kast kwamen. Volgens Puyol was het een misplaatste grap, volgens Casillas het werk van een hacker. De kwestie geeft in ieder geval aan hoe gevoelig het onderwerp is.

"Voetballers die ermee worstelen om uit de kast te komen, werpt dit heel ver terug. Het is heel pijnlijk dat ze denken hierover grappen te kunnen maken", zegt bestuurslid Thijs Smeenk van de John Blankenstein Foundation, die werkt aan een veilig sportklimaat, met name voor lhbti'ers.

De commotie begon toen vanuit het Twitter-account van Casillas, oud-doelman van Real Madrid en het Spaanse elftal, een tweet de wereld werd ingestuurd met de tekst: "Ik hoop dat je me respecteert: ik ben gay."

Positieve en negatieve reacties

In een uur tijd kwamen ruim 200.000 likes en 25.000 reacties onder de tweet. Zowel positieve, waarin Casillas werd gesteund en gefeliciteerd, maar ook veel negatieve, homofobe reacties. Ook oud-international Puyol reageerde: "Het is tijd om ons verhaal te vertellen, Iker."

Van een coming-out van beide voetballers bleek echter geen sprake: beiden verwijderden het bericht al snel. Casillas liet via Twitter weten dat zijn account was gehackt: "Gelukkig is alles in orde. Excuses aan al mijn volgers. En natuurlijk nog meer excuses aan de lhbti-gemeenschap."

Aan het verhaal van de hacker wordt door velen getwijfeld. Ook door Smeenk: "Het lijkt er meer op dat hij geschrokken is van de impact van zijn tweet."

In Spanje wordt gesuggereerd dat Casillas de tweet wellicht verstuurde om een sneer uit te delen aan de roddelpers, waarmee hij al langer in de clinch ligt omdat hij sinds zijn scheiding voortdurend aan vrouwen wordt gekoppeld, onder wie Shakira.

Correspondent Edwin Winkels reageert op de commotie na de tweet van Iker Casillas.

Winkels probeert 'grap' Casillas te verklaren: 'Een sneer naar de roddelpers'

Puyol gaf toe dat hij een fout had gemaakt. "Sorry voor een onhandige grap zonder slechte bedoelingen en totaal misplaatst", schreef hij op Twitter, waarbij hij ook zijn steun uitsprak aan de lhbti-gemeenschap.

Speerpunt

Op sociale media ontstond veel ophef over de kwestie. Ook in Spanje, waar de linkse regering van de socialistische PSOE en de progressieve Podemos-partij juist een speerpunt heeft gemaakt van lhbti-rechten. De Raad voor de Sport, onderdeel van het ministerie van Sport en Cultuur, gaf via Twitter een reactie:

"Er is nog veel te doen om vooruit te komen, te onderwijzen en het bewustzijn te vergroten."

Het lijkt de laatste jaren langzamerhand beter te gaan met de acceptatie van lhbti'ers in de oerconservatieve (mannen)voetbalwereld. In oktober kwam de Australische profvoetballer Josh Cavallo van Adelaide United uit de kast, als eerste en enige mannelijke prof op het hoogste niveau. In mei volgde de 17-jarige Jake Daniels van Blackpool, actief op het tweede niveau in Engeland.

Beide spelers kregen sindsdien veel steun en konden zonder al te veel grote problemen verder met hun voetballoopbaan. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Justin Fashanu, die in 1990 als eerste Engelse profvoetballer uit de kast kwam en daarna werd opgejaagd door de pers en voortdurend beledigd door voetbalsupporters.

Verbetering

Ook Smeenk, die namens de John Blankenstein Foundation voorlichting geeft aan voetbalclubs en spelers, ziet de laatste jaren een verbetering. "Clubs staan er veel meer voor open dan tien jaar geleden. Dat komt door de nieuwe generatie, waarin het steeds meer wordt besproken en steeds normaler wordt gevonden."

"Tien jaren geleden zeiden ze bij de clubs: ze zijn er niet. Nu zeggen ze: ze zijn er wel, maar we zien ze niet. De clubs vragen zich nu af of het door hun klimaat komt hoe ze ermee om moeten gaan. Het is dus in ontwikkeling, maar het duurt wel lang", aldus Smeenk.

Het feit dat (de hacker van) Casillas en Puyol over dit gevoelige onderwerp toch grappen denken te kunnen maken, is teleurstellend, liet Cavallo weten in een reactie via Twitter, die vervolgens door Daniels werd gedeeld.

"Het is een moeilijke reis die elke lhbti'er moet doormaken. Om te zien dat mijn rolmodellen en voetballegendes grappen maken over uit de kast komen en mijn gemeenschap, is meer dan respectloos", schreef de Australische profvoetballer.

Smeenk sluit zich daarbij aan: "Casillas en Puyol gaan volledig voorbij aan hun rol in de maatschappij, als twee voormalige topvoetballers. Ze moeten zich schamen. Het geeft goed aan dat er nog een lange weg te gaan is."

Oranje-internationals

Ook twee Nederlandse internationals reageerden via Twitter op de kwestie. Merel van Dongen kwam met een variant op Casillas' tweet: "Ik hoop dat je me respecteert. Ik ben homofobie beu."

Atalanta-voetballer Marten de Roon schreef: "Of Casillas gehackt was of niet: ik zie te veel berichten die te ver gaan. Het is wachten op de dag dat dit geen nieuws meer zou zijn. Want dat is eigenlijk het probleem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl