Jake Daniels (rechts)
NOS Voetbal

Steun voor homoseksuele voetballer, maar drempels blijven: 'Gooit je leven overhoop'

Jake Daniels was tot maandag een onbekende naam in de voetbalwereld, maar dat is razendsnel veranderd. De speler van Blackpool FC vertelde homoseksueel te zijn en is nu het gesprek van de dag in Engeland.

Onder het Twitter-bericht van zijn club stromen de positieve reacties binnen, onder anderen van prins William, premier Boris Johnson, oud-voetballer Gary Lineker en Engels international Harry Kane. Zij laten allemaal weten de pas 17-jarige Daniels dapper te vinden en hem te steunen.

"Ik wil hiermee een rolmodel worden", aldus Daniels.

Voelt dichterbij

Rivkah op het Veld, een van de makers van de NOS-podcast De Schaduwspits, denkt dat het uit de kast komen van Daniels ook in de Nederlandse voetbalwereld belangrijk kan zijn.

"Het is een extra steun in de rug", denkt Op het Veld. "Het is een jaar geleden dat een speler uit Australië (Josh Cavallo, red.) uit de kast kwam, dus dat is alweer wat langer geleden. En Engeland voelt ook dichterbij. Maar ik denk wel dat de spelers die ook overwegen uit de kast te komen nu eerst even afwachten hoe er op Daniels gereageerd wordt. Wordt hij gesteund of gaat hij uitgefloten worden in de stadions?"

Cavallo, op dit moment de enige andere actieve profspeler die openlijk uitkomt voor het feit dat hij homoseksueel is, ondervond beide kanten. Hij werd volop gesteund, maar werd afgelopen januari ook slachtoffer van homohaat.

Dat het uit de kast komen van Daniels groot uitgemeten wordt in de media, kan volgens Op het Veld zowel een positief als een negatief effect hebben op homoseksuele voetballers die twijfelen hun geaardheid naar buiten te brengen.

"Niet iedereen is geboren om op de barricade te staan. Er zijn genoeg jongens die gewoon lekker willen voetballen en geen zin hebben in alle aandacht. Het gooit wel je hele leven overhoop. Die jongens zullen zich moeten afvragen of ze daar wel zin in hebben."

"Aan de andere kant zie je aan alle media-aandacht dat het ook wel echt een verschil kan maken", gaat Op het Veld verder. "Je kunt een voorbeeld zijn voor jongens en meisjes die naar je wedstrijden kijken."

Spreekkoren

Naast de media-aandacht, vormen onder meer sociale media een drempel. Op het Veld: "De wereld is misschien wat progressiever geworden, maar op sociale media krijg je nog heel veel bagger over je heen. Datzelfde gebeurt in de stadions. Het is heel Nederlands om 'homo' als scheldwoord te gebruiken in spreekkoren."

Ook de mogelijkheid om in het buitenland aan de bak te komen, kan volgens Op het Veld meespelen in de overweging om niet uit de kast te komen. "Als je bijvoorbeeld niet het talent hebt om bij een club als Barcelona aan de bak te komen, maar je wil nog even lekker wat verdienen door in Qatar of de Emiraten te gaan spelen, kan het vervelend zijn als je openlijk homoseksueel bent. Ik denk zelfs dat het ook in Italië al lastig is."

Jonge jongen of ervaren rot

Toch hoopt Op het Veld dat er ook in Nederland een voetballer het voorbeeld van Daniels volgt. "We hebben er in de podcast over gefilosofeerd wat voor voetballer dan de eerste zou moeten zijn. En wij kwamen op twee opties uit: een ervaren voetballer die zijn sporen al heeft verdiend en al tegen het einde van zijn carrière zit of een jonge jongen zoals Daniels voor wie het al normaler is om uit de kast te komen."

"Dat is een jongere generatie, die waarschijnlijk al meer zijn opgegroeid met openlijk lhbti'ers. Die hebben er bijvoorbeeld in de klas al mee te maken gehad en vinden het zelf ook niet zo boeiend om het te vertellen. En dat ze dan toevallig voetballer zijn, maakt ze dan ook niet uit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl