Jake Daniels in actie voor Blackpool
NOS Voetbal

Championship-voetballer Daniels uit de kast, als eerste Engelse speler in 32 jaar

De Engelse profvoetballer Jake Daniels heeft openbaar gemaakt dat hij homoseksueel is. De 17-jarige speler van Blackpool FC is de eerste actieve voetballer die in Engeland uit de kast is gekomen sinds Justin Fashanu in 1990.

Daniels, actief als aanvaller in de Championship, het tweede niveau in Engeland, tekende dit seizoen zijn eerste profcontract bij Blackpool en maakte zijn debuut bij 'The Seasiders'. Hij is naast de Australiër Josh Cavallo (22) de enige actieve profspeler die op dit moment openlijk uitkomt voor het feit dat hij homoseksueel is.

In onderstaande video vertelt Daniels over zijn beslissing.

Daniels over coming out: 'Klaar om mensen te vertellen wie ik ben'

"Ik heb lang gedacht dat ik mijn waarheid moest verbergen om een profvoetballer te kunnen zijn", vertelt Daniels over zijn coming out. "Omdat er hier verder geen openlijk homoseksuele profvoetballers zijn, vroeg ik me af of ik ook moest wachten tot na mijn carrière."

"Maar ik heb het mijn hele leven verschrikkelijk gevonden om te liegen en het gevoel te hebben dat ik me anders moet voordoen om erbij te horen. Ik wil hiermee juist een rolmodel worden."

"We zijn ontzettend trots op Jake dat hij zich empowered voelt om zich zowel op het veld als daarbuiten te tonen", reageerde zijn club Blackpool op het verhaal van Daniels. "Het is cruciaal dat we samen een omgeving creëren waarin mensen zich comfortabel genoeg voelen om zichzelf te zijn."

Daniels vertelt dat hij zich niet al te veel zorgen wil maken over eventuele negatieve reacties. "Ik ben nog maar zeventien, maar ik sta hier helemaal achter. Als door mijn beslissing ook andere spelers uit de kast zouden durven komen, zou dat geweldig zijn."

Justin Fashanu

In de voetbalwereld zijn weinig openlijk homoseksuele spelers. Justin Fashanu maakte in 1990 als eerste professionele Britse speler bekend dat hij op mannen viel. Hij ging in de jaren daarna gebukt onder de negatieve reacties en spreekkoren in Britse stadions.

De Amerikaan Robbie Rogers kwam in 2013 uit de kast en speelde daarna nog bij LA Galaxy. Een paar jaar later volgde Minnesota United-speler Collin Martin. In Australië kwam voetballer Andy Brennan in 2019 uit de kast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl