Vivianne Miedema
NOS Voetbal

Miedema roept 'mannelijke topper' op uit de kast te komen voor homo-acceptatie

Voetbalster Vivianne Miedema heeft zich in de Britse media opgeworpen als een voorvechtster van de acceptatie van homoseksualiteit in het mannenvoetbal. De spits van Arsenal liet bij de BBC en The Guardian optekenen dat homoseksualiteit pas echt geaccepteerd zal worden als een nog actieve topspeler uit de kast durft te komen.

"Ik begrijp nog steeds niet waarom het uitmaakt of iemand homo is. Zeker in het voetbal, waar we allemaal dezelfde passie delen", zegt Miedema. "Voor mij maakt het niet uit wie er op het veld staat en wie je steunt. Ik denk dat we slim genoeg moeten zijn om het vriendelijk te houden en om te weten waar de grens ligt."

Vivianne Miedema in het shirt van Arsenal

In het vrouwenvoetbal is homoseksualiteit allang geen issue meer. Zo heeft Miedema zelf een relatie met haar Schotse teamgenote Lisa Evans. In het mannenvoetbal zijn er nagenoeg geen actieve voetballers van wie bekend is dat zij homoseksueel zijn. Voormalig Duits international Thomas Hitzlsperger is een van de bekendste spelers die uit de kast durfde te komen. De oud-speler van onder meer Aston Villa en VfB Stuttgart deed dat overigens pas nadat hij gestopt was.

Volgens Miedema zou het van nog grotere betekenis zijn als een speler zich tijdens zijn carrière durft te uiten. "Als een topvoetballer nu uit de kast komt, dan zal dat veel jongens helpen om ook uit te komen voor wie ze zijn", zegt ze.

Sociale media

Miedema begrijpt dat uit de kast komen moeilijk kan zijn in de wetenschap dat de voetballer in kwestie een mikpunt kan worden op sociale media, waar anoniem racistische, homofobe en andere kwetsende commentatoren geuit kunnen worden. "Daarom houd ik ook niet van sociale media. Want ongeacht wat je zegt, door sociale media wordt het toch altijd erger."

Toch mag dat nooit een beletsel zijn om te zijn wie je bent, benadrukt Miedema. "We zijn veel te veel bezig met denken wat anderen van ons denken, in plaats van te zijn wie we willen zijn. Wat maakt het uit of iemand homo is? Wat maakt het uit of iemand van Nederlandse, Afrikaanse of Australische komaf is? We zijn allemaal gelijk en laten we dat allemaal ook gewoon accepteren. Geniet van het voetbal en het leven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl