Nasser al Khater (rechts), directeur van het WK voetbal 2022 in Qatar, op de foto met FC Barcelona-trainer Xavi
NOS Voetbal

Topman WK in Qatar: 'Homo's zijn welkom, mits ze zich aan onze regels houden'

Over minder dan een jaar begint het veelbesproken WK voetbal in Qatar. Een van de controverses rond het toernooi is de strafbaarheid van homoseksualiteit in de Golfstaat. Zo staat op seks tussen twee mensen van hetzelfde geslacht een gevangenisstraf van één tot drie jaar.

Veel voetbalfans uit de lhbti-gemeenschap maken zich zorgen of ze wel welkom zijn in Qatar. Josh Cavallo, een Australische voetballer, die kortgeleden uit de kast kwam, stelde zelfs niet te durven voetballen in Qatar.

Eerste reactie topman

In een interview met CNN heeft de topman van het WK, Nasser Al Khater, voor het eerst gereageerd op de vragen rondom de strenge anti-lhbti-wetten in Qatar.

Volgens hem is "iedereen welkom, zolang ze zich aan de regels houden en respect hebben voor de plaatselijke cultuur". Met andere woorden: homo's zijn welkom, zolang ze hun affectie niet in het openbaar tonen, want dat is strafbaar in Qatar.

Het Khalifa Stadion, één van de stadions tijdens het WK voetbal in 2022 in Qatar

Daarnaast reageert Al Khater op de zorgen van Cavallo. "Hij is welkom hier in Qatar, niemand voelt zich hier bedreigd of onveilig. Het idee dat mensen zich hier niet veilig voelen, is onjuist. Qatar is een tolerant en gastvrij land. Wij heten Cavallo welkom".

Ook stelt hij dat homoseksualiteit op zich niet illegaal is in Qatar, maar Al Khater geeft in het interview met CNN wel toe dat Qatar strengere regels rondom homoseksualiteit hanteert dan sommige andere landen.

"Zoals in veel landen is het homohuwelijk verboden in Qatar. De hele regio waarin Qatar ligt, is conservatiever op dat gebied. Wij vragen bezoekende fans dat te respecteren. We respecteren andere culturen en we verwachten dat andere culturen de onze respecteren."

Cavallo: 'Tijd voor verandering'

Overigens zijn er in Qatar niet alleen zedenwetten omtrent homoseksualiteit: seks buiten het huwelijk is illegaal en kan zelfs leiden tot een gevangenisstraf.

Cavallo heeft op Twitter gereageerd op Al Khater en lijkt de boodschap vanuit Qatar positief op te vatten. Hij zegt vereerd te zijn om een bijdrage te kunnen leveren aan betere mensenrechten en gelijkheid voor de lhbti-gemeenschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl