NOS Nieuws

Iraanse staatstelevisie onderbroken met protest voor vrouwen

Een uitzending van de Iraanse staatstelevisie is gisteravond onderbroken door een fragment waarin geprotesteerd werd voor vrouwenrechten. Tijdens een nieuwsuitzending verscheen enkele seconden lang een foto van geestelijk leider Ayatollah Ali Khamenei in beeld en klonk de tekst: "Vrouwen, leven, vrijheid."

Het is niet duidelijk hoe de Iraanse staatszender rond 18.00 uur lokale tijd kon worden onderbroken. Waarschijnlijk gaat het om een hackaanval. In beeld verscheen de naam van de groep Adalat Ali, wat "Ali's Gerechtigheid" betekent. Ali slaat waarschijnlijk op imam Ali, de neef van de profeet Mohammed van wie de sjiieten volgelingen zijn. Het sjiisme is de staatsgodsdienst in Iran.

Rond de afbeelding van Khamenei was ook een rode cirkel getekend, alsof een scherpschutter hem in het vizier had. Ook stonden in beeld de teksten "onze jeugd" en "sluit je bij ons aan en sta op".

Op Twitter worden fragmenten van de onderbreking gedeeld:

Staatstelevisie Iran gehackt

Na enkele seconden verscheen de presentator weer in beeld, die de uitzending leek te hervatten.

De onderbreking van de staatstelevisie volgt na weken van protesten naar aanleiding van de dood van Mahsa Amini. De 22-jarige Iraans-Koerdische vrouw overleed nadat ze door de politie was opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet goed zou hebben gedragen. Volgens getuigen werd ze na haar arrestatie mishandeld.

Twee doden

Sindsdien gaan in meerdere Iraanse steden mensen de straat op om te demonstreren voor vrouwenrechten en tegen het regime. Betogers scanderen daarbij vaak dezelfde tekst als te horen was bij de onderbreking op de staatszender: "Vrouwen, leven, vrijheid."

Iraanse ordediensten grijpen regelmatig hard in bij de protesten. Gisteren vielen rond de protesten twee doden. Beide slachtoffers zouden zijn neergeschoten. Ook worden zeker tien gewonden gemeld.

Weer tienerdode

Gisteren meldde Amnesty International dat eind september het 16-jarig meisje Sarina Esmailzadeh is doodgeslagen door Iraanse veiligheidsdiensten. Ze is na Mahsa Amini en de 17-jarige Nika Shakarami de derde tiener die de afgelopen weken is omgekomen door het geweld.

Gisteren was er in Den Haag een protest voor vrouwenrechten in Iran en tegen het geweld tegen demonstranten. Daar kwamen ongeveer duizend mensen op af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl