Protest tegen het regime op een middelbare school in Teheran
NOS Nieuws

Amnesty: opnieuw tiener gedood bij protesten in Iran

Bij protesten in Iran is opnieuw een tienermeisje gedood. Volgens Amnesty International werd de 16-jarige Sarina Esmailzadeh eind september doodgeslagen door de Iraanse veiligheidsdiensten. Het nieuws over haar dood kwam pas gisteren naar buiten. Op sociale media maakt haar overlijden wereldwijd veel los.

Het is de derde keer in korte tijd dat een jonge vrouw door het regime wordt gedood, signaleert de mensenrechtenorganisatie. Naast Esmailzadeh gaat het om Nika Shakarami en Mahsa 'Jina' Amini, wier dood de protesten deden oplaaien.

Esmailzadeh protesteerde in de provincie Alborz in het noorden van het land, toen ze door de veiligheidsdiensten met wapenstokken op haar hoofd werd geslagen. Volgens Amnesty International is de familie van Esmailzadeh vervolgens zwaar geïntimideerd, zodat zij niets naar buiten zouden brengen over de dood van de tiener.

Esmailzadeh vlogde veel, op internet circuleren tal van video's van haar. Daarop is te zien hoe de tiener danst, zingt en vertelt over reizen die ze nog wil maken. Op een van de filmpjes zit ze met haar familie in de auto en zingt ze mee met het populaire liedje Take Me To Church, van de Ierse artiest Hozier. In andere video's praat ze over vrouwenrechten en de barre economische situatie in Iran.

Volgens de lezing van het Iraanse regime werd de tiener niet gedood door de veiligheidsdiensten, maar is ze van een gebouw gesprongen.

Nika Shakarami

De voorbije dagen komen steeds meer beelden naar buiten van veelal jonge meisjes die demonstreren tegen het regime. Het gaat vaak om schoolmeisjes die zich op de foto laten zetten zonder hun verplichte hijab of die hun middelvinger opsteken naar portretten van ayatollah Khamenei. Via chatgroepen overleggen de scholieren over demonstraties, schrijft The Guardian, zo ook dit weekend.

Bij die protesten wordt niet alleen de naam van de 22-jarige Koerdische Mahsa 'Jina' Amini genoemd, maar ook die van de 17-jarige Nika Shakarami. Shakarami zou eind september onderweg geweest zijn naar een demonstratie toen ze spoorloos raakte.

Volgens mensenrechtengroepen is ook Shakarami door de veiligheidsdiensten mishandeld, met de dood tot gevolg. Shakarami's moeder heeft gezegd dat ze eerder onder dwang van de autoriteiten moest verklaren dat haar dochter zelfmoord had gepleegd.

Omdat het internet in Iran door de autoriteiten geregeld wordt afgesloten en journalisten niet welkom zijn, is het lastig om te zeggen hoeveel mensen er bij de demonstraties tegen het regime zijn opgepakt. De Nationale Raad van Verzet van Iran, die vanuit het buitenland pogingen doet om het regime omver te werpen, zegt dat er de voorbije drie weken 400 demonstranten zijn gedood.

De Iran-protesten uitgelegd:

Dit keer is alles anders. De Iran-protesten uitgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl