NOS NieuwsAangepast

Duizend mensen op Malieveld betuigen steun aan Iraanse demonstranten

Op het Malieveld in Den Haag hebben vanmiddag zo'n duizend mensen steun betuigd aan de betogers in Iran. De organisatoren van de manifestatie in Den Haag zeiden met de samenkomst ook de Nederlandse politiek wakker te willen schudden.

In Iran wordt al weken geprotesteerd tegen het strenge regime en voor meer vrijheid. Aanleiding voor de protesten was de dood van de 22-jarige Mahsa Amini nadat ze in Teheran door de politie was aangehouden omdat ze haar hoofddoek te los zou dragen. Volgens haar familie werd Amini door agenten mishandeld.

Een van de betogers op het Malieveld was Tahereh Khorammi, die na haar vlucht uit Iran in Nederland terechtkwam. Het raakt haar om te zien dat mannen en vrouwen nu samen tegen het regime demonstreren:

Iraanse activiste als tiener gestraft en gevlucht, maar strijdt hier door

De demonstratie was een initiatief van onder anderen Farah Karimi, Eerste Kamerlid voor GroenLinks en oud-PvdA-leider Lilianne Ploumen.

Ze riepen de Nederlandse politiek op om in de Europese Unie en de Verenigde Naties te pleiten voor sancties. Daarnaast willen ze dat de Iraanse ambassadeur om uitleg wordt gevraagd.

In meer dan tachtig Iraanse steden zijn de afgelopen twee weken protestacties geweest. Daarbij zijn zeker negentig doden gevallen door het harde ingrijpen van de ordepolitie en de Revolutionaire Garde.

NOSop3 legt uit waarom de situatie in Iran uniek is:

Dit keer is alles anders. De Iran-protesten uitgelegd.

Een week terug gingen mensen de straat op in Amsterdam en Eindhoven om steun te betuigen aan het Iraanse verzet. In totaal trokken die manifestaties meer dan 600 deelnemers.

Het afknippen van een haarlok is uitgegroeid tot een gebaar van solidariteit met de Iraanse protesten. Minister Yesilgöz (Justitie) deed dat live op tv bij de talkshow Op1. Bij de straatprotesten in Iran knipten veel vrouwen de afgelopen weken demonstratief hun haar af.

Ook Yesim Candan en presentatrice Fidan Ekiz knipten een lok af:

'Als jullie het doen, dan doe ik graag een lok mee'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl