Demonstratie op 20 september in de Iraanse hoofdstad Teheran
NOS Nieuws

'Zeker 92 doden in Iran sinds uitbraak demonstraties om dood Amini'

Zeker 92 mensen zijn in Iran omgekomen sinds protesten uitbraken naar aanleiding van de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Dat meldt de Iraanse mensenrechtenorganisatie IHR, die vanuit Noorwegen opereert. Ondertussen roept de Iraanse parlementsvoorzitter op om harder op te treden tegen de demonstranten.

Het dodental is niet onafhankelijk geverifieerd. De Iraanse staatstelevisie spreekt van 41 doden en Amnesty International sprak eerder van 53 bevestigde doden. Onder de doden zijn zowel demonstranten als leden van de veiligheidsdiensten.

Amini overleed op 16 september nadat ze was opgepakt door de moraalpolitie. De Iraans-Koerdische zou haar hoofd niet goed hebben bedekt. Ze werd volgens ooggetuigen na haar arrestatie mishandeld en overleed nadat ze drie dagen in coma had gelegen.

Het incident leidde tot massale demonstraties. In verschillende steden gingen duizenden mensen de straat op. Vrouwen in het hele land deden uit protest hun sluiers af en knipten hun haar af.

'41 doden bij ander protest'

Volgens de mensenrechtenorganisatie IHR vielen vrijdag in het zuidoosten van Iran nog eens 41 doden bij protesten. In de stad Zahedan, op de grens met Pakistan en Afghanistan, gingen mensen de straat op omdat een lokale politiechef een 15-jarig meisje zou hebben verkracht. De autoriteiten zeggen dat er negentien mensen zijn omgekomen.

Al meer dan twee weken vinden iedere dag grote demonstraties plaats in Iran. De protesten begonnen in de westelijke regio's, maar zijn inmiddels overgeslagen naar het hele land.

Hard optreden

De voorzitter van het Iraanse parlement, Mohammad Bagher Qalibaf, zei vandaag dat de protesten het land kunnen destabiliseren. Hij riep de veiligheidstroepen op om hard op te treden tegen degenen die volgens hem de veiligheid van het land in gevaar brengen.

Volgens Qalibaf zijn deze demonstraties bedoeld om het regime omver te werpen. De huidige protesten zijn volgens hem anders van aard dan voorgaande protesten van bijvoorbeeld leraren en gepensioneerden, waarvan het doel zou zijn geweest om hervormingen door te voeren. "Ik vraag aan alle demonstranten om niet de straat op te gaan met als doel om het systeem neer te halen."

De parlementsvoorzitter was voorheen een invloedrijke commandant van de Islamitische Revolutionaire Garde. Samen met president Raisi en het hoofd van de rechterlijke macht houdt hij zich dagelijks bezig met alle belangrijke kwesties van het land. De drie hebben regelmatig onderling contact en spreken ook met de geestelijk leider Khamenei, die het laatste woord heeft over alle staatszaken.

Parlementsvoorzitter Mohammad Bagher Qalibaf

Qalibaf stelt dat in het buitenland gevestigde oppositiegroepen de demonstranten aanmoedigen om het land te destabiliseren. De Iraanse autoriteiten leveren hier geen bewijs voor.

Buitenlandse protesten

Ondertussen gaan niet alleen in Iran mensen de straat op uit protest tegen de moraalpolitie. Sinds de dood van Amini vinden over de hele wereld demonstraties plaats. Gisteren gingen in Amsterdam en Eindhoven mensen de straat op om hun steun te betuigen aan Amini. Het was de derde keer in een week tijd dat in Nederland werd gedemonstreerd.

Midden Oosten-correspondent Daisy Mohr maakte afgelopen juni deze reportage over de toenemende isolatie van Iran onder de conservatieve president Raisi. Hierdoor groeit de kloof tussen conservatieve en progressieve Iraniërs:

In Iran: van conservatieve hardliners tot strijdbare vrouwen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl