Een van de glasovens in de Duralex-fabriek bij Orléans
NOS NieuwsAangepast

Wereldberoemde Duralex-fabriek maanden dicht door hoge energierekening

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

Frankrijk hoort met de Verenigde Staten en China tot de landen met de meeste kerncentrales. Toch wordt Frankrijk volop getroffen door de energiecrisis.

Een gevolg daarvan is dat een van 's werelds beroemdste glaswerkproducenten, Duralex, de productie volledig stillegt voor de komende vijf maanden. De glasovens in de fabriek bij Orléans, in Midden-Frankrijk, worden per 1 november gedoofd. Personeel wordt met behoud van 95 procent van het salaris naar huis gestuurd.

"De energierekening voor gas en elektriciteit bedraagt inmiddels 46 procent van onze omzet. Dat is niet vol te houden", zegt topman José-Luis Llacuna. "In 2021 betaalden we 2,5 miljoen euro, dit jaar 13 miljoen euro."

Donkere wolk

Duralex is een begrip in de wereld. In de ruim zeventig jaar oude fabriek worden wereldberoemde glazen gemaakt en het overgrote deel wordt geëxporteerd naar 130 landen. Na moeilijke jaren steeg de omzet dit jaar weer flink, maar de energieprijzen zijn een grote donkere wolk geworden.

"We hadden geen andere keus dan de ovens stilleggen. Als we dat niet hadden gedaan, hadden we het licht in de fabriek definitief uit kunnen doen'', zegt Llacuna. "We gaan wel door met de verkoop, dankzij onze voorraden aan glaswerk. We denken genoeg te hebben om de komende maanden aan de vraag te kunnen voldoen."

De problemen van Duralex staan niet op zichzelf. "Er zijn iets meer dan 300 bedrijven die alarm hebben geslagen, die zeggen: ik red het niet", zei minister Roland Lescure (Industrie) eind september. Die ondernemingen zouden in de winter hun energierekening niet meer kunnen betalen.

De glasfabriek van Duralex in Orléans

Frankrijk heeft sinds vorig jaar al tientallen miljarden euro's uitgetrokken om de prijzen voor stroom en gas relatief 'laag' te houden, maar die maatregelen komen vooral particulieren ten goede.

De gasprijzen werden in oktober 2021 bevroren, de elektriciteitsprijs mocht slechts 4 procent stijgen. Dat geldt tot eind 2022. In 2023 is de prijsstijging van gas en elektriciteit voor huishoudens maximaal 15 procent, belooft de regering. Maar dat geldt dus voor 'gewone' Fransen.

Kleine bedrijven mogen maar beperkt gebruik maken van die maatregelen, zegt werkgeversorganisatie Medef. "Grote bedrijven profiteerden er tot nu toe ook nauwelijks van, omdat ze niet in aanmerking kwamen voor steun of doordat de regels ongelooflijk ingewikkeld waren."

Corrosieproblemen

Frankrijk wordt getroffen door de internationale energiecrisis ondanks de aanwezigheid van een van 's werelds grootste nucleaire parken. Verspreid over het land staan 56 reactoren. Samen nemen die zo'n 70 procent van de Franse energieproductie voor hun rekening.

Kernenergie is relatief goedkoop om te produceren. Maar dat betekent niet dat de consument of het bedrijfsleven ook verzekerd is van goedkope energie.

De consumentenprijs van Franse kernenergie wordt namelijk mede bepaald door de prijzen op de internationale energiemarkt, met name die van gas. Als de gasprijs stijgt, wordt de Franse kernenergie ook automatisch duurder. En dat is gebeurd.

Een bijkomend probleem is dat op dit moment 26 van de 56 Franse kernreactoren stilliggen. Er wordt onderhoud aan gepleegd, mede vanwege recente corrosieproblemen.

Toekomst op het spel

Door die sluiting was energiebedrijf EDF gedwongen energie elders aan te kopen, tegen hogere tarieven. Mede daardoor werd Frankrijk al in de eerste helft van dit jaar een energie-importeur, terwijl het normaal vooral energie exporteert.

EDF heeft beloofd dat alle centrales in de winter weer actief zullen zijn, maar toch zijn de zorgen daarover groot. Het bedrijf heeft gezegd dat niet alle reactoren al voor de winter weer draaien, maar in etappes worden opgestart tot en met februari.

Bij Duralex worden de glasovens op z'n vroegst op 1 april weer aangestoken. "We hopen dat de prijzen voor gas en elektriciteit dan weer gedaald zijn tot een redelijk niveau", zegt topman Llacuna. "Gebeurt dat niet, dan staat echt de toekomst van ons bedrijf op het spel. En niet alleen van ons bedrijf, maar van de hele Franse en Europese industrie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl