De kerncentrale in Saint-Laurent-des-Eaux, vlakbij Orléans
NOS Nieuws

Frankrijk verwacht geen energietekort: alle kerncentrales gaan weer draaien

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

Frankrijk voorziet geen problemen met de energievoorziening deze winter. De kerncentrales gaan weer volop draaien en er is genoeg gas. Wel moeten de Fransen burgers, bedrijven en overheden hun energieverbruik met tien procent terugdringen. Dat is bekendgemaakt na ingelast overleg over de energiecrisis, tussen president Macron en zijn meest betrokken ministers.

"Onze uitgangspositie voor de winter is zo goed als maar zijn kan", zei minister Agnès Pannier-Runacher (Klimaatransitie) na het overleg. Ze zei dat alle Franse kerncentrales weer op volle toeren gaan draaien. Dat is belangrijk, want de centrales leveren samen zo'n 40 procent van alle energie die verbruikt wordt in het land.

Scheurtjes in leidingen

Op dit moment liggen nog 32 van de 56 reactoren stil vanwege onderhoud. Bij een deel van die reactoren zijn corrosieproblemen geconstateerd die leiden tot piepkleine scheurtjes in leidingen.

Het Franse energiebedrijf EDF had daarom aangekondigd dat de energieproductie deze winter lager zou uitvallen. Vorige week zei EDF nog dat vijf reactoren zelfs enkele weken langer dan gepland gesloten moesten blijven.

De afgelopen week heeft de regering de druk op EDF opgevoerd. Dat heeft resultaat opgeleverd, aldus minister Pannier-Runacher. EDF heeft beloofd dat alle kerncentrales deze winter weer voor 100 procent actief zijn.

De minister kwam ook met goed nieuws over gas: de Franse gasopslag voor de winter is nu voor 92 procent gevuld. "Daarmee hebben we met twee maanden voorsprong al bijna onze doelstellingen behaald." De verwachting is dat voorraden vóór de winter volledig gevuld zullen zijn.

'Wees zuinig, verspil niets'

Deze week werd bekend dat het Russische Gazprom z'n gasleveranties aan Frankrijk stil legt. Dat leidde niet paniekreacties, omdat gas maar een klein deel (16 procent ) van de Franse energievoorziening vormt. En dat gas komt vooral uit Noorwegen en, in vloeibare vorm, uit de Verenigde Staten.

Minister Pannier-Runacher herhaalde verder dat de Fransen gevraagd wordt energie te besparen. "We gaan bedrijven niet vragen om hun productie te verlagen. Maar wees zuinig, verspil niets, let op de verwarming en op de verlichting."

Burgers, bedrijven en overheden moeten volgens haar 10 procent minder gaan verbruiken. "Als we daarin slagen, kunnen we voorkomen dat we dwingende maatregelen moeten nemen."

Stappenplan ligt klaar

Frankrijk heeft wel al een concept-stappenplan klaar liggen als er komende winter toch stroomtekorten dreigen. In eerste instantie zullen dan grote bedrijven, de grootverbruikers qua energie, op bepaalde tijden worden afgesloten van het elektriciteitsnet.

Als vervolgstap kan de spanning op het landelijke elektriciteitsnet worden teruggeschroefd: dan geven lampen in huis bijvoorbeeld minder licht. Pas daarna, alleen in het uiterste geval, wordt de elektriciteit in bepaalde woonwijken een half uur tot twee uur afgesloten.

Over een maand wil de Franse regering opnieuw de balans opmaken van de elektriciteits- en gassituatie. Dan worden mogelijk ook concrete maatregelen bekendgemaakt over hoe en waar er energie moet worden bezuinigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl