Stormschade door Eunice, hier op de A9 bij Amstelveen
NOS NieuwsAangepast

NL-Alert tijdens storm te laat verstuurd, meldkamer bijna onbereikbaar

Toen de 112-alarmcentrale tijdens storm Eunice overbelast raakte door het aantal telefoontjes, duurde het bijna anderhalf uur voordat een belangrijke NL-Alert werd verstuurd. Al die tijd was de alarmcentrale vrijwel onbereikbaar.

"Tot (meer) slachtoffers heeft dat waarschijnlijk niet geleid. Maar het is wel aannemelijk dat mensen gezondheidsschade hebben opgelopen", meldt RTV Utrecht, op basis van een kritisch rapport van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV).

Het NIPV is een overheidsinstituut waarin de veiligheidsregio's en hulpdiensten zoals de brandweer kennis uitwisselen.

Eunice trok op vrijdag 18 februari over Nederland en richtte grote schade aan. Vier mensen kwamen om het leven, vrachtauto's werden omvergeblazen. Het vliegverkeer kwam stil te liggen en er woeien tal van bomen om. Op een aantal plekken kwamen daken naar beneden.

Levensbedreigende situaties

Op het hoogtepunt van de storm probeerden veel mensen de 112-meldkamer te bereiken, maar die raakte rond 15.45 uur overbelast. Daardoor konden sommige bellers het alarmnummer niet bereiken. Vlak na 16.00 uur wilde de landelijke 112-centrale dat er een NL-Alert verstuurd zou worden met de oproep om het alarmnummer alleen te bellen bij levensbedreigende situaties.

Maar om die NL-Alert te versturen, was goedkeuring nodig van het Nationaal Crisiscentrum en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Die kwam pas rond 17.00 uur. Toen duurde het nog eens twaalf minuten voordat de NL-Alert daadwerkelijk werd verstuurd. Met het beoogde effect, want daarna nam het aantal 112-oproepen snel af en daarmee ook de overbelasting van de meldkamer.

Het NIPV, dat het rapport schreef in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid, raadt aan om te onderzoeken hoe in de toekomst een NL-Alert sneller kan worden verstuurd.

Code rood

Verder raadt het instituut in zijn rapport aan nog eens te kijken naar wanneer code rood wordt afgegeven. Daarvoor zijn op dit moment niet alleen de weersomstandigheden, maar ook de 'maatschappelijke impact' die het weer kan hebben van belang. Zo kan exact hetzelfde weer op zondagavond leiden tot code oranje (omdat er dan bijvoorbeeld minder verkeer op de weg is) en op maandagochtend tot code rood. Volgens het NIPV kan dat voor verwarring zorgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl