Stormschade aan een huis in Haarlem
NOS NieuwsAangepast

Nooit eerder zo veel meldingen: minstens half miljard euro stormschade

De stormschade van de afgelopen dagen bedraagt ruim een half miljard euro. Nooit eerder kregen verzekeraars in krap een week tijd zo veel schademeldingen en was de verwachte schadepost zo hoog, meldt het Verbond van Verzekeraars.

De minstens 500 miljoen euro stormschade is een inschatting op basis van modellen en geregistreerde gegevens van verzekeraars. De branchevereniging verwacht dat dit bedrag zal worden gepasseerd. In dat geval is het volgens de verzekeraars de duurste weersgebeurtenis ooit.

"Op de tweede plek in deze top tien staat de zware hagelbui in Limburg en Noord-Brabant van 2016 met 483 miljoen euro schade", zegt Richard Weurding, directeur van het Verbond van Verzekeraars. De januaristorm van 2018 komt op de derde plek in deze lijst met 436 miljoen aan stormschade. "De gebeurtenissen van de afgelopen dagen waren echt van de buitencategorie", benadrukt Weurding.

Drielingstorm

Sinds vorige week woensdagavond kreeg Nederland opeenvolgend te maken met stormen Dudley, Eunice en Franklin. Alleen al Eunice was de zwaarste storm van de afgelopen vier jaar. Zeker vier mensen kwamen als gevolg van deze storm in Nederland om het leven.

In combinatie met de twee andere stormen was de schade aan huizen, voertuigen, ondernemingen en andere bezittingen volgens verzekeraars enorm.

Ook vandaag veroorzaken omgevallen bomen averij en leed, zoals op deze begraafplaats in Brabant:

Boom valt om op begraafplaats: 'Graf van mijn ouders, zus en vrouw is kapot'

Het genoemde schadebedrag kan dus nog verder oplopen; het Verbond houdt rekening met vertraging aangezien er zo veel telefoontjes en mails zijn binnengekomen. "Ook de komende dagen blijft het flink waaien en door losgeraakte bomen kan er nog vervolgschade komen", zegt een woordvoerder.

Nooit eerder zes stormdagen

Vandaag is het de zesde stormdag op een rij en dat is volgens Weerplaza nooit eerder voorgekomen in de metingen. Vijf dagen op een rij stormachtig weer was het vorige record, dat stamt uit 1979. Het waait ook vandaag hard, maar naar verwachting wel een stuk minder heftig dan de afgelopen dagen. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor het hele land.

Verspreid over het hele land leidde de harde wind de afgelopen dagen tot omgewaaide bomen, takken en dakpannen. In uitzonderlijke gevallen scheurde bij hele huizenblokken het dak eraf, zeggen de verzekeraars. De dodelijke slachtoffers werden geraakt door omvallende bomen, of waren als automobilist op stormschade op de weg gebotst.

Ook buiten Nederland hebben de stormen huisgehouden. Zo claimde Eunice in Europa bij elkaar minstens dertien levens.

In deze video krijg je een impressie van de ravage die Eunice in Nederland heeft aangericht:

Storm Eunice trekt over het land: omgevallen bomen, daken kapot, vrachtwagens omver

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl