Men is druk bezig de schade op te ruimen aan het dak van het ADO Den Haag-stadion
NOS NieuwsAangepast

Nederland maakt schade op van storm Eunice, zwaarste in vier jaar

Nederland maakt vandaag de schade op van storm Eunice, die tot gisteravond laat over het land raasde. De storm heeft voor zover bekend aan vier mensen het leven gekost. In alle gevallen kwam dat door omvallende bomen. Ook is een onbekend aantal mensen gewond geraakt. Vannacht iets na 02.00 uur beëindigde het KNMI code rood en nu geldt alleen in het westen en noorden nog code geel.

De materiële schade is groot. Bomen waaiden op wegen en huizen, op veel plaatsen vlogen dakdelen, zonnepanelen en bouwmaterialen door de lucht. In Houten (provincie Utrecht) hing urenlang een bak van een glazenwasser aan een hijskraan boven een winkelcentrum voor die kon worden vastgezet. Op de weg waaiden vrachtwagens en bestelbusjes om.

Openbaar vervoer hele dag verstoord

De treinen rijden vanochtend nog niet. Er vielen vooral veel bomen op het spoor en op veel plekken is de bovenleiding beschadigd. ProRail is vannacht al begonnen met het opnemen van de schade en de eerste herstelwerkzaamheden op plaatsen waar dat veilig kon.

NS laat weten dat de eerste treinen in de loop van de middag weer gaan rijden. Aanvankelijk gaat het om pendeldiensten tussen verschillende stations, nog niet om hele trajecten. Om welke plaatsen het gaat, is nog niet duidelijk. De dienstregeling blijft de hele dag verstoord.

Op enkele trajecten rijden al wel weer treinen van lokale vervoerders.

Op veel plaatsen is ook de rest van het openbaar vervoer nog ontregeld. Zo rijdt een aantal trams in Amsterdam om en ligt in Rotterdam een deel van het metronetwerk stil.

Snelwegen

De snelwegen zijn over het algemeen goed begaanbaar. "Mensen moeten nog wel rekening houden met verkeershinder", waarschuwt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. "Al hebben we wel veel kunnen opruimen: bomen, verkeersborden, gekantelde vrachtwagens. Op sommige plekken ligt er nog wat op de weg, dus check de verkeersinformatie."

Rijkswaterstaat verwacht nog een groot deel van de ochtend nodig te hebben om alles op te ruimen en adviseert om ook de weersomstandigheden in de gaten te houden.

Dit is de schade van gisteren in beeld:

Storm Eunice trekt over het land: omgevallen bomen, daken kapot, vrachtwagens omver

Weerbureau Weerplaza zegt dat Eunice in de categorie zware storm is geëindigd. "Voor een zeer zware storm had het een uur lang gemiddeld windkracht 11 moeten zijn en dat was het niet." Wel kwamen de windstoten in grote delen van het land ruim boven de 100 kilometer per uur. "Bij Lopik in Utrecht werd 145 kilometer per uur gemeten, in Drenthe 132. Dat waren de zwaarste windstoten. In het westen en later in het noorden was de storm het zwaarst."

Het was de zwaarste storm sinds januari 2018. "Toen was het iets kleinschaliger, vooral in het noordwesten van het land", zegt Weerplaza, "en in oktober 2013 was er een zeer zware storm in het midden van het land met zware windstoten ver landinwaarts. Dat waren met Eunice de zwaarste stormen van deze eeuw."

Vanochtend is het vooral in het noorden nog onstuimig. Tegen de avond waait het hard in het westen, tot windkracht 8, en zeker ook morgenavond is het stormachtig, verwacht het weerbureau.

Een overzicht van de schade is nog moeilijk te geven. De hulpdiensten waren gisteren alleen bereikbaar voor noodsituaties en veel mensen zullen vandaag pas contact opnemen met hun verzekeraar.

In veel plaatsen werden woningen tijdelijk ontruimd vanwege gevaar voor omvallende bomen of wegwaaiend materiaal. Schuttingen waaiden om, bushokjes sneuvelden, gevelplaten raakten los en dakbedekking en zonnepanelen kwamen op straat terecht.

Straten zijn nog geblokkeerd door omgewaaide bomen of andere materialen, wat zowel binnen als buiten de bebouwde kom tot opstoppingen leidt.

Waterleiding gesprongen

In Oldenzaal waaide een boom op twee monumentale pandjes waarin musea zijn gevestigd. In Appingedam ontruimde de brandweer achttien woningen waarvan het dak was losgeraakt en in Kamperland waaide de dakbedekking van een hele rij huizen weg. In Mijdrecht stortte een muur van een parkeergarage bij een appartementencomplex in.

In Nijmegen kwam een deel van de gevel van een flat naar beneden. Het gebouw werd deels ontruimd uit vrees voor instortingsgevaar. Voor zover bekend raakte niemand gewond. Ook zijn er veel beelden van sportcomplexen die schade hebben opgelopen.

Op Ameland sprong een waterleiding door een omgevallen boom en moest het water in enkele straten worden afgesloten. Op verschillende plekken werden - uit voorzorg of na beschadiging - waterleidingen afgesloten omdat wortels van omgewaaide bomen leidingen omhooggetrokken hadden. Bij de Bataviahaven in Lelystad sloeg een schip bijna los. De opvarenden konden veilig aan wal worden gebracht.

Op de Domtoren in Utrecht werd het eigen windrecord gebroken. Er werd windkracht 11 gemeten. Het oude record stond op 10,5.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl