NOS NieuwsAangepast

KNMI waarschuwt voor zeer zware windstoten: code oranje aan de kust

Na de stormen Dudley en Eunice waarschuwt KNMI vandaag opnieuw voor zware tot zeer zware windstoten. Het weerinstituut heeft voor de periode tussen 20.00 en 23.00 uur code oranje afgegeven voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland en het IJsselmeergebied. In de rest van het land geldt code geel.

Vanaf het begin van de avond worden in heel het land zware windstoten verwacht van 75 tot 90 kilometer per uur, in de kustgebieden mogelijk tot 100 kilometer per uur. De piek wordt later op de avond bereikt met zeer zware windstoten van landinwaarts 100 kilometer en in de kustgebieden mogelijk 110 tot 120 kilometer per uur, die vaak gepaard gaan met stevige buien. Plaatselijk kan de wind opnieuw schade aanrichten, aldus het KNMI.

De wind van vanavond wordt officieel een storm genoemd, omdat het naar verwachting minimaal een uur lang gemiddeld windkracht 9 is, en heeft de naam Franklin gekregen. Maar volgens meteoroloog Peter Kuipers Munneke zijn de weersomstandigheden niet zo extreem als vrijdag tijdens storm Eunice. "Het gaat de hele avond hard waaien en daarbovenop wordt een piek van zware tot zeer zware windstoten verwacht, die ongeveer een kwartier zal duren."

Het weer van vandaag is wel bijzonder, zegt Kuipers Munneke. "Want er trekt een koufront over, waar lokaal hele felle buien bij zitten. Kortstondig kan het dan heel hard regenen en daarbij valt als het ware een enorme hoeveelheid kou recht naar beneden. Als die lucht op de grond botst, ontstaan er zware windstoten", legt hij uit. "De schade zal daarom vanavond waarschijnlijk veel lokaler zijn dan bij storm Eunice van eerder deze week."

Morgen is overdag code geel van kracht vanwege zware windstoten, van zo'n 75 tot 80 kilometer per uur in het binnenland en 90 kilometer per uur langs de kust.

ANWB en Rijkswaterstaat waarschuwen mensen die vandaag de weg op gaan voor harde windstoten en regen. Met name in de avonduren kan er hinder zijn voor het verkeer door de weersomstandigheden. "Wees alert, ook omdat bomen na storm Eunice mogelijk minder stevig staan", aldus Rijkswaterstaat op Twitter.

Op sommige plaatsen zijn al bomen omgevallen door de nieuwe storm en zijn dakplaten losgeraakt zoals in Hilversum:

Schade door nieuwe storm

Vanwege de harde wind heeft de GGD besloten meerdere test- en vaccinatielocaties eerder te sluiten. Zo sluiten de locaties in Almere en Emmeloord al om 16.30 uur en zijn alle testlocaties in de regio Haaglanden dicht sinds 15.00 uur.

Staatsbosbeer waarschuwt wandelaars en fietsers om niet naar het bos te gaan, vanwege loshangende takken en oude bomen die kunnen omvallen. Om die reden blijven ook de toegangswegen naar de Posbank aan de Veluwezoom gesloten. Volgens de gemeente Rheden is het gebied te gevaarlijk, meldt Omroep Gelderland.

NS heeft bekendgemaakt dat vanaf 20.00 uur een aangepaste dienstregeling geldt tussen Den Helder en Zaandam. De meeste treinen rijden sinds vandaag weer volgens dienstregeling. Reizigers moeten lokaal nog altijd rekening houden met stremmingen en annuleringen, vanwege reparatie- en opruimwerkzaamheden van storm Eunice die vrijdag en zaterdagochtend over Nederland trok.

Schiphol heeft zo'n 80 vluchten geschrapt, vooral vanwege de harde wind die vanavond wordt verwacht. Het gaat dan om zowel toestellen die zouden vertrekken als toestellen die zouden landen op Schiphol.

Storm Eunice in beeld:

Omgevallen bomen, kapotte daken en bedolven fietsen door Eunice

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl